Влада

Житомирські лісівники не у захваті від нових санітарних правил: місця рубок треба погоджувати з людьми

24 January 2017, 15:00

У 2017 році лісівники працюють за новими санітарними правилами.

Про це 24 січня Житомир.info повідомила прес-служба Житомирського обласного управління лісового і мисливського господарства з посиланням на ДП «Житомирський лісгосп».

«З кінця минулого року в Україні діють нові Санітарні правила в лісах України. На думку урядовців, прийняття цього документу є серйозним кроком до наведення ладу у всіх лісах України. Розробкою нових Санітарних правил займалася спеціально створена робоча група, до якої увійшли представники зацікавлених органів центральної виконавчої влади, наукових установ, громадських екологічних організацій та міжнародні експерти. Свої пропозиції надавали і лісівники. Однак, з якихось причин, пройшовши через владні кабінети, документ ці пропозиції розгубив геть», - скаржаться лісівники.

Серед основних переваг нового документу розробники називають участь громадськості у плануванні рубок. Адже тепер жодне рішення про проведення рубки не може бути прийняте без інформування громадськості. А інформація про планування, обґрунтування та обсяги санітарних рубок має оприлюднюватися на сайтах органів місцевого самоврядування та відомств, яким підпорядковані ліси. І кожен громадянин зможе відслідковувати всю інформацію про рубки в наших лісах.

 «В державних лісогосподарських підприємствах Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства така практика існує вже впродовж кількох років. Адже громадськість нині активно цікавиться долею лісів свого краю і хоче знати, чи раціонально використовуються лісові ресурси. До того ж, переважна більшість підприємств управління пройшли сертифікацію. А це передбачає, що в процесі ведення господарювання лісгоспи мають максимально враховувати інтереси місцевого населення. Отож проведенню кожної рубки передує обговорення з громадою доцільності її проведення, обсяги та терміни. Це все правильно і так діють в цивілізованому світі. Однак нерідко трапляються випадки, коли включення до комісії, котра прийматиме рішення про доцільність рубки,  представників органів місцевого самоврядування (фактично це пересічний депутат сільської ради), які не є фахівцями лісової справи, призводить  до певного конфлікту. З одного боку, лісівники несуть відповідальність за стан справ у лісі, з іншого – вони стають заручниками ситуації, коли виконання їх прямих обов’язків може бути заблоковане непрофесійними діями членів комісій», - цитує прес-служба ЖОУЛМГ начальника управління Андрія Курінського.

Також лісівники повідомляють, що відтепер обстеження насаджень для призначення і суцільної, і вибіркової рубки в лісах Житомирщини тепер проводитиме державне спеціалізоване лісозахисне підприємство "Вінницялісозахист».  Спеціалісти цього підприємства виїжджатимуть в лісгосп, визначатимуть і необхідність проведення певного санітарно-оздоровчого заходу і повноту рубки.

Як повідомляв Житомир.info, житомирські лісівники збираються почистити від всихаючих сосен більше 1 тис. га лісу. Обстежував житомирські ліси головний лісопатолог ДСЛП «Вінницялісозахист» Олександр Болюх.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі