Місто

У Житомирі продовжується транспортна реформа: журналістам показали та пояснили, як діє електронний проїзний

28 February 2017, 16:35

Від учорашнього дня у Житомирі можна придбати багаторазовий електронний проїзний, який є прототипом електронного квитка. Ціна такого проїзного залишилась незмінною, але пасажирам доведеться додатково сплатити 20 гривень – це заставна вартість карти. За словами чиновників міської ради, тепер кожен, хто придбав електронний проїзний, може самостійно без допомоги кондуктора провалідувати свою поїздку.

«Зараз ми маємо три види таких транспортних карт, які поширюються громадянам: є для звичайних житомирян, є для учнів та для студентів. Як це по суті працює?! Прямо зараз кондуктор має свою картку. Людина дає дві гривні, кондуктор прикладає цю картку і друкується квиток вартістю дві гривні, який, відповідно, отримує пасажир. Зараз той, хто купив проїзний, коли буде поширена ця система, зможе підійти до кондуктора і так само прикласти свою карту. Передавати карту нікому не потрібно. Так само друкується номер квитка, в якому він транспорті був виданий і так само інформація про цю карту: її номер та строк дії. Важливо зрозуміти, що кожен, хто отримав цей багаторазовий проїзний, який потрібно щомісяця поповнювати, буде його використовувати і прикладати до терміналів. Коли буде стаціонарний, то так само людина підходить із карткою, прикладає цю картку і друкується квиток», - розповідає директор КП «Житомиртранспорт» Іван Фурлет.

За словами заступника міського голови Дмитра Ткачука, впровадження електронного квитка в цілому – складний процес, який відбуватиметься в Житомирі у кілька перехідних етапів. Наразі оплата проїзду відбуватиметься за «змішаною» системою - в салоні і надалі працюватиме кондуктор. Із часом у трамваях та тролейбусах планують встановити стаціонарні термінали. Загалом встановлення таких валідаторів обійдеться міській казні у 12 мільйонів гривень. Втім, заступник мера переконує – усі витрати компенсуються в доволі короткі терміни.

«На сьогоднішній момент у минулому році відбувся тендер і підписаний договір на поставку програмного забезпечення і апаратної частини в розмірі 7,9 мільйонів гривень. В цей комплект входить по 1 стаціонарному терміналу на кожну одиницю рухомого складу. Ми передбачаємо придбання ще одного, щоб було фактично по два термінали на кожні двері в тролейбусі базової комплектації, окрім «гармошок». Це орієнтовно десь ще порядка 4 млн грн. Для розуміння – ми маємо цифру в 12 мільйонів гривень. Щоб розуміти багато це, чи мало, то в абсолютних показниках – багато. Але якщо ми подивимось на фонд оплати праці кондукторів і відділу збору виручки, то це 12 мільйонів на рік. Тобто, ціна цього обладнання на сьогоднішній момент є тотожною обсягу виплати заробітної плати людей, які збирають цю виручку в ручному режимі. Тобто, перехід на безготівкову форму оплати фактично дає можливість уже впродовж року компенсувати вартість встановленого обладнання, яке служитиме явно більше ніж рік», - вважає заступник Житомирського міського голови.

Відповідаючи на питання, чи відбуватимуться масові звільнення кондукторів, у Житомирському ТТУ запевняють: працівники, які захочуть продовжити роботу на підприємстві, матимуть змогу перекваліфікуватись.

«Багато йде розмов про те, що професія кондуктора буде не потрібна. Для нас зараз основна задача – максимально зберегти тих кондукторів, які працюють і забезпечити їм роботу в плані контролерів. Бо хочемо ми, чи не хочемо, але ментальність людей така у нас, що якщо не проконтролювати оплату, то є спокуса проїхати безплатно. Тому в цьому плані кількість контролерів на маршруті ми будемо збільшувати», - каже директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Андрій Нечуйвітер.

Продавці місячних проїзних квитків розповідають: спершу люди дивуються, коли бачать замість звичного всім паперового проїзного пластикову карту і дуже часто пасажирам доводиться пояснювати таке нововведення.

«Звичайно, люди цікавляться чому потрібно платити додатково 20 гривень, а ми пояснюємо, що це рішення виконкому і що вводиться електронна система. Але реалізація нормальна. Люди купують. Хто лякається – тому пояснюємо, що це не якась видумка, а що ми переходимо на нове обслуговування», - розповідає продавчиня місячних проїзних квитків Галина Мирончук.

Наразі електронні проїзні квитки можна придбати у дев’яти пунктах продажу КП ЖТТУ.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі