Влада

30% усіх ОТГ створені у Дніпропетровській, Житомирській і Тернопільській областях, – Зубко

20 March 2017, 17:00

В Україні 366 об’єднаних територіальних громад мають прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом. 30% із них створені у Дніпропетровській, Житомирській і Тернопільській областях.

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час виступу на Раді регіонального розвитку, повідомила прес-служба посадовця.

«Одним з успіхів реформи децентралізації є 366 ОТГ, які мають прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом. Разом з тим, 30% всіх ОТГ в Україні, а це велика частка, створені у трьох областях: Дніпропетровській, Житомирській і Тернопільській. Решта регіонів відстають, і мають активізувати цей процес», – сказав Зубко.

Віце-прем’єр-міністр також закликав представників місцевого самоврядування активніше займатись розробкою й впровадженням інфраструктурних проектів, адже фінансовий ресурс для цього є. «Починаючи впроваджувати фінансову децентралізацію, ми говорили, що кошти йдуть під відповідальність та повноваження. Але ми бачимо, що станом на 1 січня 2016 року залишки на казначейських рахунках складали 32 млрд грн, на 1 січня 2017 року – 57 млрд грн. Це свідчить про відсутність проектів на місцях. Це теж стосується і ситуації з державними субвенціями», - наголосив Геннадій Зубко.

«Нам потрібна координація та консолідація можливостей державного, місцевих бюджетів, а також бюджетів ОТГ для того, щоб продемонструвати точки зростання у громадах», – наголосив Геннадій Зубко.

Нагадаємо, 14 березня Верховна Рада прийняла законопроект щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (№5520), що дозволить провести перші вибори у низці вже об’єднаних громад.

Як повідомляв Житомир.info, 18 грудня у 22 об’єднаних територіальних громадах Житомирської області відбулися перші вибори сільських, селищних, міських голів та, відповідно, депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад. У більшості новостворених ОТГ керівниками залишилися діючі сільські та селищні голови.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі