Події

Нелегального старателя, якого в Житомирській області затримали із майже 700 г бурштину, засудили до року тюрми

19 April 2017, 10:20

Прокуратура Житомирської області звернулася до апеляційного суду та домоглася, щоб замість штрафу у 850 гривень нелегальний старатель отримав рік за ґратами.

Про це 19 квітня прес-служба прокуратури Житомирської області.

«Апеляційну скаргу прокуратури Житомирської області щодо призначення особі суворішого покарання за незаконний видобуток корисних копалин загальнодержавного значення у Поясківському лісництві Олевського району судом задоволено. Вирок суду першої інстанції про накладення штрафу на особу за нелегальний видобуток бурштину у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн) скасовано та постановлено новий – позбавлення волі терміном на один рік з випробуванням. Йдеться про те, що 33-річний житель Новоград-Волинського району, не маючи передбачених законом дозвільних документів, видобував бурштин на території Поясківського лісництва ДП «Білокоровицьке лісове господарство», що поблизу с. Шебедиха Олевського району. Зокрема, на місці незаконного видобутку у «чорного» старателя правоохоронці вилучили робочий інвентар та понад 646 грамів дорогоцінного каменю», - інформує прокуратура.

Дії старателя кваліфікували за ч. 2 ст. 240 (порушення правил використання надр, що створило небезпеку довкіллю, незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення) КК України.

Як пояснили Житомир.info у прес-службі прокуратури Житомирської області, прокуратура наполягла на суворішому вироку через те, що при чоловікові було знайдене видобуте каміння. В основному ж старателів «ловлять» зі знаряддями видобутку, але без бурштину. Саме ця обставина змусила прокуратуру не погодитися із м’якістю вироку суду першої інстанції.

Нагадаємо, влітку 2015 року житомирська міліція офіційно заявила про припинення видобутку бурштину в області. Зокрема, тоді рейдувальники побували у районі сіл Сущани та Шебедиха. 

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2017 року прокуратура області в інтересах облради звернулася до суду про скасування незаконних схем одержання приватними підприємствами дозволів на видобуток бурштину на площі понад 18 тисяч га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі