Влада

Житомирська міліція офіційно заявила про припинення видобутку бурштину

9 July 2015, 14:24

Міліція запевняє, що станом на 9 липня незаконні копальні по видобутку бурштину не працюють в жодному із районів Житомирської області.

Про це йдеться у повідомленні на сайті УМВС України в Житомирській області.

«З середини червня на території північних районів Житомирської області збільшено кількість рейдових мобільних груп, які виявляють та припиняють факти незаконного видобутку надр. Правоохоронці разом з працівниками СБУ, екологічної інспекції, лісівниками затримують порушників та техніку. Станом на 9 липня незаконні копальні по видобутку бурштину не працюють в жодному із районів Житомирської області», - повідомляють у прес-службі міліції.

За інформацією правоохоронців, 8 липня мобільна група проїхала по місцях підпільного видобутку бурштину на території Олевського району. Фактів роботи мотопомп та іншої техніки, що використовується для нелегального ремесла, не зафіксовано. Зокрема, рейдувальники побували у районі сіл Сущан та Шебедихи. Блокпостів з озброєними людьми, про що повідомляють інтернет-видання, також не знайшли.

Як повідомив начальник Олевського РВ УМВС Віктор Думан, загалом з початку року до відділу міліції надійшло більше 80 заяв та повідомлень, пов’язаних із незаконним видобуванням бурштину у районі. Кожен випадок перевірявся, але лише у 14 з них були встановленні ознаки кримінальних діянь і відповідно відкриті провадження за ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. Ще 26 звернень приєднанні до уже наявних справ, в інших – інформація не підтверджувалась.

У ході роботи слідчо-оперативних груп та інших слідчих заходів вилучено 4 транспортних засоби, 12 мотопомп, близько півтисячі метрів пожежних рукавів та інші знаряддя. Також у порушників, затриманих на місцях подій, вилучено понад 35 кг бурштину.

«Посилені заходи міліції тривають не лише в Олевському, а й в Овруцькому, Коростенському, Ємільчинському та інших північних районах області. За останні півтора місяці (саме стільки часу я працюю в області) нам вдалося зупинити цей руйнівний для навколишнього середовища процес. Також ми внесли на розгляд обласної ради та органів місцевого самоврядування ініціативи щодо розробки програм рекультивації земель, пошкоджених у результаті варварських копалень. У протидії протиправній діяльності старателів наші зусилля спрямовані на виявлення та документування закупівельників та організаторів цього нелегального бізнесу із мільйонними прибутками. Нині міліцією розслідується понад півсотні відповідних проваджень», - прокоментував начальник УМВС Житомирщини Валерій Рудик.

Також Валерій Рудик наголосив, що проблема незаконного видобутку надр - багаторівнева і потребує комплексного підходу, тому до її вирішення нині задіяно усі зацікавлені сторони: від місцевого населення та органів самоврядування до влади та депутатського корпусу всеукраїнського масштабу. Правоохоронці запропонували і реалізують свою програму дій з наведення порядку у районах нелегальних копалень, у тому числі створення спеціальних громадських формувань з охорони лісів.

Як повідомляв Житомир.info,19 червня правоохоронці та чиновники збиралися в Олевську, щоб вкотре обговорити питання незаконного видобутку бурштину. Потім журналістам показали бурштинові копальні.

Фото прес-служби УМВС в області

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі