Місто

Щоб отримати «дефіцитний» закордонний паспорт у Житомирі, люди займають чергу о 6-й ранку

11 July 2017, 19:31

В обласне управління Державної міграційної служби Ольга йде забирати біометричний закордонний паспорт. Дівчина навчалася у Литві і ще до безвізового режиму з ЄС встигла об’їздити 16 країн. І, хоч має на руках діючий закордонний паспорт, при першій же нагоді вирішила зробити біометику.

«В кожну країну, куди б я хотіла поїхати, потрібно було оформляти візу, включаючи якісь студентські проекти або просто подорожі. Зараз мені не потрібно з біометричним паспортом оформляти візу. Звичайно, це відкриває дуже багато можливостей. Я багато чула, що отримати біометричний паспорт в Житомирі є досить проблематично, але коли я прийшла подаватися на паспорт, то, по суті, проблем ніяких у мене не виникло», - розповідає Ольга Хабчук.

Родина Сейко готується відправити у подорож сина Богдана. Подавши документи, зізнаються: готувалися до гіршого. Вже на місці з’ясували, що для родин з дітьми тут окрема черга.

«Нема ніяких проблем, півгодини у нас все зайняло 20 хвилин. Прийшли, здали документи. Страхи були, але пройшли», - розповідає батько Ігор Сейко.

А от Наталія вже 5 годин чекає. Вона приїхала з Черняхова задовго до відкриття відділення, щоб зайняти чергу.

«Дівчата казали, що з 4 ранку приходили записуватися. То я сьогодні теж приїхала о 6-30. Приїхала і вже 10-та в списку була. Сиджу 10-та, жду, сподіваюся, до обіду встигну», - розповідає Наталія Лукомська.

Щоб заощадити гроші і час, Наталія могла б не їхати у Житомир, а подати документи у Черняхові, або в будь-якому із 25-ти інших територіальних підрозділів, де черги значно менші.

«Жодних проблем для документування біометричними паспортами громадян України нема. Більше того у нас зараз нема ніякої прив’язки до прописки. В принципі, громадянин України може отримати біометричний паспорт у будь-якому відділенні територіальному підрозділі державної міграційної служби, куди він звернеться», - розповіла начальник візового відділу Департаменту консульської служби МЗС України під час брифінгу у Києві.

Керівник обласного управління Державної міграційної служби зазначає, з початку року вони видали небачену кількість закордонних паспортів. Щоденно в одне тільки відділення на вулиці Пушкінській звертається по сотні людей, і для того, щоб подати документи, не обов’язково займати чергу на світанку, а можна встигнути, прийшовши у розпал робочого дня.

«Якщо ми мали за 6 місяців минулого року 23 тисячі 816 паспортів, то в цьому році 36 тисяч 643. У півтора рази збільшилася кількість виданих закордонних паспортів в Житомирській області. Це традиційно, між іншим. І навіть, коли не було безвізу попитом користувався паспорт у весняно-літний період», - говорить Олександр Радько.

Він зізнається, комп’ютерний вірус, який атакував Україну, теж вплинув на швидкість виготовлення закордонних паспортів, тож вони друкуються з незначною затримкою.

«Десь виходить до 10 днів затримка тих, які здавалися в термін 20 робочих днів. Поки то тим, що здавалися в оперативному режимі – за 7 робочих днів, поки таких затримок не було», - говорить він.

Щоб уникнути стресів і черг, тим, хто не поспішає у подорож Олександр Радько радить зачекати з подачею документів, доки закінчиться літній ажіотаж.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі