Політика

Рада зняла недоторканість з житомирського нардепа Борислава Розенблата, але не дозволила арештувати

11 July 2017, 20:40

Верховна Рада дозволила притягнути до кримінальної відповідальності житомирського нардепа Борислава Розенблата.

Таке рішення було прийняте на вечірньому пленарному засіданні 11 липня.

Після виступу генпрокурора Юрія Луценка, до якого у нардепів не було запитань, головуючий надав слово Бориславу Розенблату.

«Я хочу, щоб ви зняли з мене депутатську недоторканість, і я мав право довести свою правоту в суді», - закликав колег Борислав Розенблат.

Генеральний прокурор Юрій Луценко у заключному слові наголошував, що нардепа треба зробити «звичайною людиною», знявши недоторканість та дозволивши заарештувати.

«Сьогодні ми бачимо тут якусь Оруєлівську книжку «Колгосп тварин», з одних знімають недоторканість, а з інших не знімают. Але найбільш кричущим випадком є те, що зробив Розенблат. Я прошу вас і по-людськи, і по-прокурорськи: парламент може вийти з цієї ситуації тільки тричі проголосувавши, його треба затримати та арештувати, а потім суд буде визначатися із запобіжним заходом. Зробіть Розенблата таким же, як і всі українці», - наголосив Луценко.

Парламент надав згоду на зняття недоторканості з народного депутата Борислава Розенблата, який був обраний по мажоритарному округу №62 (м.Житомир): за притягнення до кримінальної відповідальності проголосували 296 нардепів, за затримання –  183, за дозвіл на арешт – 181.

Нагадаємо,  на засіданні 10 липня фракція БПП переважною більшістю голосів прийняла рішення виключити Борислава Розенблата з членів фракції за його ж проханням. Про виключення нардепа зі складу депутатської фракції БПП голова Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив на ранковому засіданні 11 липня.

Під час вечірнього засідання депутати розглядали подання Генпрокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності й інших народних депутатів: парламент не надав згоду на зняття недоторканості з Євгенія Дейдея (фракція «Народний фронт») – «за» проголосували лише 192 депутати, також залишився недоторканим нардеп Андрій Лозовий (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) – 177 голосів «за», дозволили притягнути до кримінальної відповідальності Олеся Довгого (група «Воля народу») – «за» проголосував 251 депутат.

Під час голосування за три подання на Максима Полякова (фракція «Народний фронт»), якого з житомирським нардепом об’єднує одна «бурштинова справа», парламент надав згоду на зняття недоторканості – 250 голосів, але не підтримав подання про затримання та арешт – 125 та 111 голосів, відповідно.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 19 червня в Інтернеті почала поширюватися інформація про те, що в Києві на хабарі затримали охоронця народного депутата від Житомира Борислава Розенблата, сам нардеп назвав це затримання спланованою провокацією. 20 червня нардеп повідомив, що НАБУ проводить обшуки у його помічників, у документах фігурує законопроект щодо легалізації видобутку бурштину. 20 червня відбувся спільний брифінг керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького та директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. 20 червня детективи НАБУ та прокурори САП повідомили про підозру шести особам, причетним до вимагання та одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні, серед яких – два охоронця народного депутата Борислава Розенблата. 

Генеральний прокурор Юрій Луценко ввечері 21 червня вніс подання до Верховної Ради на надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Борислава Розенблата, який входить до фракції Блоку Петра Порошенка та був обраний по мажоритарному округ №62 (м.Житомир). За інформацією ЗМІ, ГПУ зібрала 31 доказ про корупцію Розенблата, йому загрожує до 12 років тюрми і конфіскація майна. 23 червня у Житомирі генпрокурор Юрій Луценко заявив, що провина нардепа від БПП  Борислава Розенблата, якого звинувачують в отриманні хабара, доведена матеріалами справи. 26 червня народний депутат заявив, планує притягнути до кримінальної відповідальності за провокацію хабара голову НАБУ Артема Ситника, голову САП Назара Холодницького та спецагента Катерину.

7 липня регламентний комітет Верховної Ради підтримав зняття недоторканності та притягнення до відповідальності народного депутата від Житомира Борислава Розенблата.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі