ДОПОМОГА

Суші, чебуреки, салати з маркету й морозиво у деформованій упаковці - які ще продукти краще не вживати у спеку

4 August 2017, 09:15

Недотримання правил зберігання і спека призводять до того, що звичні для нас продукти харчування стають джерелами отруєнь і небезпечних захворювань.

Про це попереджає Житомирський обласний медичний центр здоров’я та спортивної медицини.

Тому влітку з особливою обережністю слід ставитися до наступних страв: кондитерські вироби, що містять крем і збиті вершки, страви японської та корейської кухні – роли і суші, вироби з м’ясних субпродуктів – заливні і холодці, салати, заправлені майонезом, м’ясні і рибні страви, молоко і молочні продукти.

«Зазвичай влітку лікарі констатують збільшення звернень громадян по медичну допомогу з приводу загострення хронічних захворювань травної системи, зокрема колітів, гастродуоденітів, виразкової хвороби шлунка і 12-палої кишки тощо. Також зростають темпи поширення різних шлунково-кишкових інфекцій (сальмонельозу, дизентерії, вірусного гепатиту А, ротавірусної інфекції тощо)», - інформує центр здоров’я.

Збудники знаходять собі жертв під час масових святкувань, відпочинку на природі, в їдальнях і кафе – повсюди, де є шпаринка в захисті чистоти і правил гігієни. Та й людський організм цієї пори року стає вразливішим: під впливом сонячного випромінювання знижується його опірність, зменшується кислотність шлункового соку і він не може нейтралізувати небезпечних супутників їжі.

Перша і найактуальніша небезпека – несвіжі продукти харчування, куплені в магазині або на ринку. Це може бути м’ясо, риба або молочні продукти, що зберігаються без відповідності санітарним нормам, при високій температурі повітря. При температурі зберігання вище +10 градусів у таких продуктах заводяться і довго живуть збудники шлунково-кишкових інфекцій і отруєнь – стрептококи і стафілококи. 

Щоб не зіпсувати собі літо, дотримуйтесь простих правил:    

1. Купуючи продукти, що швидко псуються (до них відносяться: молочні продукти, включаючи морозиво; готові вагові салати; кондитерські вироби з кремом, варена ковбаса та м’ясні делікатеси; риба свіжа і слабосолона; випічка з м’ясною, овочевою та сирною начинкою і т.д.), звертайте увагу на умови зберігання, терміни придатності продукції, цілісність упаковки. Такі продукти необхідно купувати тільки в торгових точках, оснащених холодильним обладнанням. Переклеєний цінник з датою виготовлення або занадто велика кількість маринаду і спецій повинні насторожити. Чим уважніше і прискіпливіше ви вибираєте продукти, тим менший ризик харчового отруєння. Пам’ятайте і про правила зберігання: наприклад, охолоджене м’ясо краще зберігати при температурі від 0 до 1 градуса протягом 3 діб, рибу – від 0 до -2. Молочні продукти слід вживати протягом 24 годин з моменту придбання.

2. Не варто купувати швидкозаморожені напівфабрикати (це відноситься і до морозива) в деформованій упаковці: швидше за все, вони піддавалися розморожуванню, а значить, втратили якість.

3. У спеку небезпечно купувати випічку з м’ясною, овочевою та сирною начинкою, чебуреки, хачапурі, біляші, булочки з кремом, тістечка і т.д., якщо для зберігання цих страв не використовується холодильне обладнання. Купуючи їжу у пересувних фаст-фудах (шаурма, хот-доги тощо), зверніть увагу, чи використовують працівники рукавички в процесі приготування їжі, чи стежать за чистотою поверхонь, чи є поблизу умивальник.

4. Ретельно мийте посуд і поверхні своєї кухні, захищайте її від проникнення комах. Пам’ятайте про товарне сусідство у власному холодильнику.  Не зберігайте готові страви разом з сирими продуктами (готові продукти зберігайте в закритому посуді).

5. Не купуйте на ринках кавуни та дині в розрізаному вигляді. Куплені овочі, фрукти і баштанні культури перед вживанням ретельно промивайте водою.

6. Воду з джерел і водопровідної мережі пийте тільки кип’ячену.

Нагадаємо, вже 5 день житомиряни потерпають від рекордної спеки. 2 серпня на дороги Житомира вилили 9 бочок води, а на 3-4 серпня синоптики попереджали про 37-градусну спекоту.

Про те, як правильно засмагати, читайте тут, скільки пити води та які продукти краще вживати – тут.

Як повідомляв Житомир.info, житомирянам радять у спеку не користуватися парфумами та не носити дешеві сонцезахисні окуляри.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі