Події

Держрибагентство повідомило про чергові факти масової загибелі риби: в житомирському гідропарку, Радомишлі та на р. Гуйва

9 August 2017, 19:21

8 та 9 серпня 2017 року представники Держрибагентства та Держекоінспекції отримали дзвінки на «гарячу лінію» та зафіксували три факти масової загибелі риби у Житомирі, Житомирському районі та місті Радомишль Житомирської області.

Про це 9 серпня Житомир.info повідомила прес-служба управління Державного агентства рибного господарства у Житомирській області.

«У результаті реагування на звернення небайдужих громадян на «гарячу лінію», представниками Управління Державного агентства рибного господарства у Житомирській області та Державної екологічної інспекції у Житомирській області було зафіксовано три факти масової загибелі риби. Так, 8 серпня, працівники Житомирського рибоохоронного патруля оглянули правий берег ставу, розташованого в руслі р. Мика в межах м. Радомишль, в результаті чого була виявлена загибла риба, а саме: плітка, окунь, щука, в загальній кількості майже 1200 екземплярів. Також було встановлено, що вода в річці була світло-зеленого кольору та мала неприємний запах», - інформує Держрибагентство.

За даними відомства, того ж дня фахівці оглянули місце, про яке повідомляли люди: річку Гуйва в районі центрального мосту в селі Лука Житомирського району. Представники рибоохоронного патруля виявили у воді та прибережних заростях більше 2200 екземплярів різних видів загиблої риби: окунь, плітка, карась, щука, ротань, лин та інші. Вода в річці під час обстеження мала каламутний жовто-зелений колір та неприємний специфічний запах.

9 серпня рибоохоронний патруль провів обстеження лівого берегу річки Тетерів в районі житомирського гідропарку (виділено редакцією), зафіксувавши, що вода в річці має природній колір та запах, однак при обстеженні водойми було виявлено близько 2400 екземплярів загиблих водних біоресурсів, серед яких були лящі, судаки, щуки, коропи, окуні, раки тощо.

«За даними фактами складені акти обстежень місць загибелі риби. Для з’ясування причин загибелі працівники Державної екологічної інспекції у Житомирській області відібрали проби води для проведення лабораторного аналізу, а Житомирський рибоохоронний патруль – зразки загиблої риби, які направлені на дослідження до Житомирської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини. На даний час очікуються висновки щодо причин загибелі водних біоресурсів та підраховуються збитки», - інформує Держрибагентство.

Рибоохоронці звертаются до всіх громадян: не будьте байдужими, бережіть навколишнє середовище, думайте про майбутнє, в якому будуть жити наші діти.

Якщо ви стали свідком недбайливого ставлення до водних ресурсів нашої області (забруднення водойм, шляхом скидів шкідливих та отруйних речовин, каналізаційних стоків тощо, організаціями, підприємствами, закладами загального харчування), повідомляйте на «гарячу лінію» Держрибагентства за номерами телефонів: (0412)24-57-81 та +380-67-414-60-74.  

Нагадаємо, 4 серпня цього року Держекоінспекція в Житомирській області надіслала ЗМІ інформацію, в якій чітко вказала винуватця забруднення річки Тетерів та загибелі біоресурсів - КП «Житомирводоканал» міської ради, однак нещодавно мер Житомира пообіцяв зробити «оргвисновки», якщо екологи доведуть провину «Житомирводоканалу» в забрудненні Тетерева.

Як повідомляв Житомир.info, в липні цього року рибалки почали скаржитись на загибель риби в річці Тетерів на вулиці Івана Гонти у Житомирі і пішли в міськраду, щоб розповісти про лихо. За версією заступника мера Олександра Фещенка, риба гинула через жителів приватного сектору, які начебто спрямовували в річку неочищені каналізаційні стоки. Рибалки розповідали, що 20 липня побачили в річці багато мертвої риби, раки лізли на берег, а чайки бенкетували. Рибалки своїми силами почали шукати причину забруднення і побачили тонни брудної смердючої води, яка виливалася з труб уздовж берега Тетерева.

25 липня фахівці Держрибагентства виїхали на місце події та відібрали зразки риби й проби води.

Фото прес-служби управління Державного агентства рибного господарства у Житомирській області

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі