Місто

Влада хоче винести на громадські слухання питання будівництва чергової АЗС на проспекті Незалежності в Житомирі

4 September 2017, 19:10

В Житомирській міській раді 4 вересня відбулось засідання робочої групи, яка вивчає законність будівництва автозаправки на проспекті Незалежності. Під час засідання місцеві мешканці висловили масу претензій чиновникам муніципалітету за те, що бізнесменам видали містобудівні умови та обмеження, на думку людей, всупереч законодавству. Однак, представники компанії, яка хоче побудувати АЗС, переконують: не збираються порушувати державні будівельні норми.

«Проектна документація буде враховувати усі вимоги як державних будівельних норм, так і буде враховувати думку громадськості. Її стурбованість стосовно скорочення санітарних зон. АЗС малого типу, згідно з ДБН 360-92 з підземним резервуаром, відстань від резервуарів до стіни житлового будинку нормується не менш як 25 метрів. Згідно проектного генплану, не того, який подавали для отримання містобудівних умов та обмежень, а той, який зараз є в роботі у проектантів, там ця відстань становить 37 метрів. Так, для АЗС великого типу ця відстань мала б становити 50 метрів, розуміючи, що цієї відстані немає, проектантом було прийнято рішення про встановлення АЗС малого типу. Даний проект буде проходити комплексну експертизу. І лише після видачі висновку комплексної державної експертизи, ми зможемо звертатись для отримання дозволу про початок виконання будівельних робіт. Доти на об’єкті жодні будівельні роботи не ведуться», - переконує архітектор компанії ТОВ «UPG» Катерина Шевчук.

Однак місцеві мешканці кажуть: не хочуть автозаправки так близько біля своїх будинків і наполягають – АЗС там не місце.

«Якщо звернутись до здорового глузду, то на колишній вулиці Ватутіна, а нинішній Незалежності уже є шість чи сім автозаправних комплексів. Два з яких знаходяться за двісті метрів від цієї, яку хочуть побудувати. За двісті метрів. Мабуть, якусь резервацію потрібно обгороджувати, щоб ці люди жили і знали своє місце. А ні, то просто переселяти їх звідси. Там може бути така техногенна ситуація, яка знищить просто цих людей на цій вулиці. Вже є сім автозаправних комплексів. Куди ще? А вулиця усього три з половиною кілометри. Вона ж не така велика», - обурюється місцевий мешканець Іван Шахрай.

Представники міської влади, до яких у людей було найбільше претензій через видачу містобудівних умов, кажуть: стоять на стороні місцевих мешканців і вважають, що можливим виходом із ситуації можуть стати громадські слухання щодо проекту будівництва АЗС. Однак, нічого не вирішивши на цьому засіданні члени робочої групи збираються зустрітись в п’ятницю, 8 вересня, о 15:00.

«Люди більше говорять все-таки на емоціях. Їх можна зрозуміти, тому що їх це більше стосується, у них це болить... Людей тут треба розуміти в першу чергу. Сторона бізнесменів теж йде з нами на діалог: вони готові на слухання, вони готові на якісь компроміси, на варіанти. Ми постараємося і тих, і тих помирити і все буде добре», - каже радник міського голови Олександр Черняхович.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 23 серпня житомиряни під дощем перекрили проспект Незалежності, протестували проти заправки біля своїх будинків. Жителі мікрорайону «Гормолзавод» з плакатами приходили на позачергову сесію міської ради 29 серпня і мер Сергій Сухомлин пообіцяв зустрітися з ініціативною групою і розібратися в законності будівництва АЗС. 31 серпня близько сотні людей на знак протесту проти будівництва АЗС перекрили проспект Незалежності, безперервно рухаючись двома пішохідними переходами. Законність будівництва АЗС по проспекту Незалежності у Житомирі перевірятиме місцева прокуратура, до якої за допомогою звернулись обурені мешканці прилеглого мікрорайону.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі