Влада

У Житомирській області можуть оголосити надзвичайний стан через соснового шкідника

19 September 2017, 09:39

До 1 жовтня Житомирському обласному управлінню лісового і мисливського господарства доручили подати в Держслужбу з надзвичайних ситуації матеріали про оголошення (за наявності підстав) надзвичайної ситуації щодо пошкоджень лісів шкідниками та завданих збитків.

Про це йдеться в публікації на сайті Житомирського обласного управління лісового і мисливського господарства.

«Державне агентство лісових ресурсів України відмічає масштабне погіршення санітарного стану лісів, спричинене масовим їх всиханням. Про це йдеться у наказі відомства, який запроваджує необхідні заходи для боротьби з цією проблемою. В останні роки у зв'язку із значними кліматичними змінами, склалися сприятливі умови для масового розвитку та розмноження небезпечних шкідників лісу, зокрема групи комах-ксилофагів. Зазначені шкідники (переважно верхівковий і шестизубий короїди, малий та великий соснові лубоїди) заселяють дерева сосни звичайної і сприяють поширенню в їх провідних тканинах грибів родини офіостомових, що призводить до швидкої загибелі соснових насаджень на значних площах.

Враховуючи масштаби пошкодження лісів, з метою недопущення безповоротної втрати цінних лісових ресурсів, посилення їх захисних, оздоровчих, водоохоронних, рекреаційних і інших корисних властивостей та запобігання виникненню неконтрольованих масштабних патологічних процесів, начальникам Київського обласного та по м. Києву, Волинського, Житомирського (виділено редакцією), Львівського, Рівненського, Хмельницького, Черкаського, Чернігівського управлінь спільно з державними спеціалізованими лісозахисними підприємствами доручено до 25 вересня провести інвентаризацію осередків шкідників у соснових насадженнях з метою виявлення пошкоджених ділянок лісу (площа і запас за категоріями стану) та розрахунки витрат на розробку пошкоджених насаджень і відтворення на зрубах більш стійких і високопродуктивних деревостанів. Станом на 01.10.2017 необхідно подати територіальним органам Державної служби України з надзвичайних ситуації відповідні матеріали про оголошення (за наявності підстав) надзвичайної ситуації щодо пошкоджень лісів шкідниками та завданих збитків», - йдеться в публікації.

Також доручено направити Міністерству екології та природних ресурсів України та обласним державним адміністраціям матеріали інвентаризації осередків шкідників у соснових насадженнях у межах природно-заповідного фонду для прийняття відповідних рішень щодо проведення в них невідкладних заходів з оздоровлення лісів.

Нагадаємо, на брифінгу 15 вересня керівництво Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства розповіло про масштаби всихання лісів, спричиненого короїдом.

Як повідомляв Житомир.info, житомирські лісівники не погоджувались із положенням нових санітарних правил щодо залучення громадськості до планування та організації санітарних рубок, а в березні провели екскурсії в Словечанський лісгосп, де показали посинілі стовбури і розповіли про санітарні рубки, затягування з якими здешевлює деревину. У 2017 році на території лісового фонду Житомирського лісгоспу збиралися провести вибіркову санітарну рубку хвойних дерев на площі 1192 га.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі