Влада

У Житомирській області перепоховали рештки 60 солдат Другої світової війни, які загинули 74 роки тому

11 October 2017, 14:21

Шість десятків військовослужбовців, які загинули в часи Другої світової війни, відспівализа християнськими традиціями та перепоховали з військовими почестями у братській могилі в селі Раковичі Радомишльського району Житомирської області 11 жовтня.

Розшукати загиблих бійців вдалось завдяки зусиллям ВГО «Закінчимо війну» спільно з курсантами Національної академії СБУ. Загалом у пошуковій операції взяли участь понад півсотні майбутніх офіцерів Служби безпеки.

«Робота з пошуку рештків воїнів часів Другої світової війни триває в академії з 2016 року і є спільною працею громадських активістів ГО «Закінчимо війну» та курсантів Національної академії СБУ. Це складова системи загальної системи військово-патріотичного виховання в Національній академії Служби безпеки України. В пошукових заходах беруть участь курсанти-добровольці, які бажають цим займатись, в яких є прагнення. Сьогодні як ніколи молодь потребує правди, правди про те, якою ціною здобувається мир на нашій землі», - розповів ректор Національної академії СБУ Сергій Кудінов.

Загалом вдалось віднайти фрагменти понад шести десятків тіл воїнів радянської армії, які загинули навколо села Раковичі та Гута-Забілоцька. За словами слідопитів, раніше через Радомишльський район проходив рубіж оборони Києва, тому непохованих солдат тут іще дуже багато.

«Два роки тому знайшли перших солдат поблизу цього села і протягом двох років було знайдено рештки 65 солдат, які загинули визволяючи Україну. Це був 1943 рік. Тут відбувались бої і в сьогоднішньому перепохованні три солдати, які загинули в 41 році, ще коли армія відступала. А всі інші - це ті солдати, які загинули в 1943 році. Це було визначено по їх особистим речам. Ідентифікувати не вдалось нікого. Встановити імена загиблих, на жаль, не вдалось. Я маю на увазі, що маленькі особисті речі, як, наприклад, форма чи інші особисті речі вказали на період, коли тут відбувались бої», - каже голова громадського руху «Закінчимо війну» Юрій Зубко.
«Це місце давно вже було відомо, ми вже неодноразово піднімали там солдатів. І начебто здавалося, що місце себе вичерпало, що ми вже нічого не знайдемо. Але трапляються чудеса, і вийшло, що ми знайшли ще дуже велику кількість солдатів. Просто на них було дуже мало металу і швидше за все попередні рази слідопити просто ігнорували ці сигнали, не надавали їм значення. Солдати ще є і є у великій кількості. Шукаємо. Просто площа більша, райони бойових дій просто величезні. У перспективі будемо знаходити, будемо ховати», - розповідає керівник пошукового загону Андрій Бордюг.

Нагадаємо, 10 жовтня на житомирському військовому кладовищі перепоховали старшого лейтенанта командира танку Артема Абрамовича. Його екіпаж у складі 25-річного Петра Барбуха і 40-річного Ярослава Антонюка героїчно загинув під час нерівного танкового бою поблизу с. Никифорове в Донецькій області, прикриваючи відступ поранених та контужених бійців 30-ї окремої механізованої бригади.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області пошуковці розкопали танк, який пролежав у землі 70 років.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі