Влада

Якщо кожному пільговику дати по 200 грн на проїзд, то на це треба щомісяця 11 мільйонів з бюджету Житомира, - Ткачук

13 October 2017, 12:59

«Монетизація» проїзду пільговиків в розмірі 200 гривень щомісяця обходитиметься міському бюджету в 11 млн грн.

Про це в коментарі журналістам після позачергового засідання міськвиконкому 13 жовтня сказав заступник мера Житомира Дмитро Ткачук. Він також зауважив, що міська рада на сьогодні не може встановлювати категорії пільговиків, які мають право на безкоштовний проїзд, і кошти на цю послугу має компенсувати державний бюджет.

«На сьогоднішній день ті обсяги і кількість пільговиків, які встановлені на державному рівні, на місцевому рівні покрити неможливо, це шалені бюджети. Коли всі обговорюють популярне рішення про монетизацію і говорять «докиньте 200 гривень до пенсії і будемо платити», то я вам скажу: для міста Житомира з тою кількістю пільговиків, пенсіонерів, які у нас є, це кожен місяць 11 мільйонів гривень. Це є нереально на даний момент для Житомира. Тому обсяги пільг мають встановлюватися на тих місцях, на яких вони оплачуються. Тобто Житомирською міською радою мають виділятися кошти за той об’єм, який вона замовляє. А зараз ми маємо ситуацію, коли замовляє не місто, а оплачувати чомусь всі вважають що повинно місто», - сказав Ткачук.

Він також повідомив, що за «пенсійний страйк» 12 жовтня будуть оштрафовані всі перевізники.

«І це буде продовжуватися рівно стільки ж днів, скільки буде діяти оце свавілля, коли вони будуть штучно обмежувати (проїзд пільговиків), бо ніякий лист не дає право висаджувати чи вимагати гроші... Штрафується факт порушення по скарзі, якщо перевірили 20 машин, то оштрафували 20 машин», - сказав заступник мера.

Нагадаємо, рішенням виконкому від 13 жовтня в угоди з перевізниками будуть внесені доповнення: за власний кошт вони возитимуть безкоштовно і без обмежень вісім категорій пільговиків:

учасники АТО та члени сімей загиблих учасників АТО;

інваліди І групи та ІІ групи;

діти-сироти;

діти-інваліди та особи, які їх супроводжують;

ліквідатори аварії на ЧАЕС І категорії;

учасники бойових дій та інваліди війни;

діти-інваліди, яким встановлена інвалідність, пов’язана з чорнобильською катастрофою;

діти з багатодітних сімей.

Всі інші категорії пільговиків матимуть право на безкоштовний проїзд у міських маршрутках лише з 10.00 до 16.00 год.

Також знижується вартість проїзду з 5 грн до 4 грн, а для школярів ціна залишається незмінною – 2 грн.

Рішення міськвиконкому набуває чинності після оприлюднення в ЗМІ, черговий номер муніципальної газети «Місто» виходить наприкінці наступного тижня.

Як повідомляв Житомир.info, 16 травня цього року житомирський виконком проголосував за підвищення вартості проїзду в маршрутках до 5 гривень: перевізників зобов’язали підписати додаткові угоди про безкоштовне перевезення громадян 24 пільгових категорій, після чого мер Сергій Сухомлин підписав рішення виконкому про тариф у 5 грн в маршрутках. Нові тарифи почали діяти з 1 червня 2017 року.11 жовтня на позачерговому засіданні виконком розглядав питання часового обмеженняперевезення пільговиків – з 10.00 до 16.00, але для прийняття рішення не вистачило голосів: «за» проголосували лише 11 членів виконкому при необхідному мінімумі в 13 голосів. Після цього.перевізники міських автобусних маршрутів вирішили самостійно обмежити безкоштовний проїзд пільговиків: 12 жовтня в маршрутках з’явилися листи з переліком восьми пільгових категорій, яких перевізники погоджуються возити без оплати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі