Місто

Пам’ятник Ольжичу у Житомирі перший не лише в Україні, але й у світі, – голова Організації українських націоналістів

27 October 2017, 15:43

Перший в Україні пам’ятник видатному політичному діячу, поету, націоналісту – Олегу Ольжичу відкрили у Житомирі. На урочистості з нагоди відкриття пам’ятника 27 жовтня зібралися більше сотні людей з національною символікою та кітами у руках. Серед присутніх: учені, літературознавці, історики, священнослужителі різних конфесій, представники міської і обласної влади.

«Олег Ольжич – це людина, яка близька мені по духу своїми пронаціоналістичними поглядами і вчинками. Дуже багато обговорювали відкриття цього пам’ятника, вибирали ескізи, довго йшли різні дебати. «Нащо слова – ми діло несемо», - це одна із відомих цитат Олега Ольжича. Ми маємо знати наших українських митців, маємо пам’ятати, шанувати і наслідувати їх, і тоді ми будемо справжніми українцями», - каже голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.

«Для нас дійсно сьогодні свято. Ми багато років про це мріяли, багато зусиль прикладали. І сьогодні ми віддаємо шану українцеві, герою України, відомому житомирянину – Олегу Ольжичу. Це відкриття пам’ятника не менш важливе, аніж побудована дорога чи відремонтований дитячий садок, бо це закладає духовний фундамент нашого майбутнього. Виховувати наших дітей на пам’яті, на справжніх героях України», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

У вигляді бронзового постаменту, каже голова Організації українських націоналістів Богдан Червак, Олег Ольжич повернувся на батьківщину, і його зустрічають як героя.

«Велика дяка усім, хто прислужився до відкриття цього пам’ятника, який насправді є не лише першим пам’ятником Олегу Ольжичу в Україні, але і першим пам’ятником Ольжичу у світі. Оскільки в США є лише постамент із погруддям, який із великою натяжкою можна назвати пам’ятником. Сьогодні вірний син української нації – Олег Ольжич повернувся в Житомир, повернувся в Україну, повернувся, як герой. Я зараз хочу вручити унікальну грамоту Олені Галагузі, яка стала духовною матір’ю ідеї відновлення справедливості щодо Ольжича», - сказав голова Організації українських націоналістів Богдан Червак.

«Це надзвичайно зворушливий захід для мене. Ольжич знав 13 мов, він дійсно міг зробити кар’єру закордоном, але він ризикнув життям, він ризикнув усім. Ми збираємось надалі працювати над відродженням пам’яті про Олега Ольжича», - запевнила депутат Житомирської обласної ради Олена Галагуза.

Також відзнаку від голови Організації українських націоналістів отримали творці документального фільму про Олега Ольжича, який знімався у Житомирі. Серед них і режисер драмтеатру Петро Авраменко. Останній зізнається: у процесі створення фільму по-іншому глянув на постать Ольжича, про яку мають знати та пам’ятати, і постамент цьому буде лише сприяти.

«Це просто глиба. Людина, про яку всі мають знати, і я дуже гордий тим, що ця людина народилась саме на Житомирщині. Найголовніше, що у нас є – це наше коріння, це наша пам’ять, наша культура. Ми й надалі будемо знімати такі фільми про відомих людей Житомира», - ділиться режисер фільму про Олега Ольжича Петро Авраменко.

Завершився захід спільним молебнем та покладанням квітів до постаменту.

Фоторепортаж з відкриття пам’ятника Ольжичу дивіться тут.

Як повідомляв Житомир.info, головний архітектор Житомира Юрій Безбородов повідомляв, що відлив бронзового постаменту Ольжичу львів’яни мають закінчити до Покрови. Пам'ятник мали відкрити разом зі сквером на День Незалежності. Про встановлення пам’ятника влада говорила з 2007 року, коли відзначався 100-літній ювілей від дня народження Олега Ольжича. до 110-ї річниці від дня народження Олега Ольжича на місці демонтованого пам’ятника червоному командирові Олександру Пархоменку в Житомирі планували відкрити відремонтований сквер. Пізніше дату відкриття скверу перенесли на День незалежності 24 серпня. У травні 2017 року департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради уклав договір про закупівлю за півмільйона гривень пам’ятника Олегу Ольжичу авторства Василя Фещенка у третьої сторони – ФОПа Федорина Степана Васильовича із села Рівня Івано-Франківської області. У липні цього року в Житомирі обговорили модель майбутнього пам’ятника, виготовлену львівськими скульпторами. Автор пам'ятника Василь Фещенко не схвалив їхню роботу, а архітектор Валерій Головатенко обурився, що "з високого, інтелігентного героя зробили студента в куцому піджачку". До Дня незалежності, 24 серпня, підрядник закінчив роботи з реконструкції скверу імені Ольжича.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі