Культура

Житомирський архітектор про майбутній пам’ятник Ольжичу: З високого, інтелігентного героя зробили студента в куцому піджачку

21 July 2017, 18:04

У Житомирі обговорили модель майбутнього пам’ятника українському поетові, політичному діячеві та археологу Олегу Ольжичу.

Про це на своїй сторінці у Facebook 21 липня написав депутат Житомирської облради Сидір Кізін.

«Обговорюємо проект майбутнього пам'ятника Олегу Ольжичу в Житомирі. Зверху - метрова модель Василя Фещенка. Внизу - модель в натуральну величину, виготовлена львівськими скульпторами», - написав він.

Депутат облради Олена Галагуза в соцмережі зазначила, що автор пам'ятника Василь Фещенко не схвалює роботу львівських скульпторів.

«Де сіра модель, це нова, зроблена у Львові. Біла - авторства Фещенка. Наш скульптор не у захваті від втілення ідеї львів'янами», - написала депутатка.

Нагадаємо, 21 липня в Житомирі відзначають 110 річницю з дня народження Ольжича: обіцяний пам’ятник не встановили, сквер на розі вулиць Перемоги та Ольжича не відремонтували.

У коментарях до допису Сидора Кізіна користувачі схвалюють роботу західних майстрів, зазначаючи, що «у львівян він хоч схожий на Ольжича».

Така оцінка викликала обурення в колеги Фещенка, колишнього головного архітектора Житомира Валерія Головатенка. У коментарі під дописом свободівця він назвав модель памятника результатом «недолугого втручання в творчий процес».

«У львів"ян він схожий по пропорціям фігури на Дм. Мєдвєдєва (голова уряду РФ – ред.). Це результат, коли один тримає гвіздок, а другий б"є молотком. Це результат недолугого втручання в творчий процес непрофесійних дилетантів. Є, в кінці кінців, авторське право, яке в даній ситуації попране чиновниками і "общєствєнікамі". З високого, інтелігентного героя зробили студента в куцому піджачку!», - обурився Головатенко.

Він також зазначив, що розмір голови і фігури не відповідають пропорціям видатного українця.

«Розмір голови і фігури абсолютно не Ольжича!  В даній ситуації треба було б навпаки підкреслити його зріст! Ви, панове, тим, що натворили з пам"ятником Ольжичу, можете наробити ще більшої біди! Народний художник України Фещенко, якого О. Черняхович в прямому ефірі називав архітектором, партнер і учень Ковальова своїм життям довів свій ФАХ!!! Я б радив би не лізти не в своє діло, тим хто в цьому не тямить», - написав Валерій Головатенко.

Архітектор також дорікнув владі за відсутність скверу і пам’ятника Олегу Ольжичу та звинуватив у надмірній залежності від львів’ян.

Нагадаємо, Фещенко та Головатенко є співавторами пам’ятника митрополиту Іларіону (Івану Огієнку), який встановили біля Михайлівського собору в Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2017 року департамент містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради уклав договір про закупівлю за півмільйона гривень пам’ятника Олегу Ольжичу авторства Василя Фещенка у третьої сторони – ФОПа Федорина Степана Васильовича із села Рівня Івано-Франківської області.

У своїй заяві, викладеній на ProZorro, Василь Фещенко повідомляв, що уклав із ФОП Федориним авторський договір про передачу виключних майнових прав на твір образотворчого мистецтва - скульптурну композицію пам'ятника Олегу Ольжичу.

Нагадаємо, до 110-ї річниці від дня народження Олега Ольжича на місці демонтованого пам’ятника червоному командирові Олександру Пархоменку в Житомирі планували відкрити відремонтований сквер. Нещодавно з’ясувалося, що ремонт скверу ще в процесі, а пам’ятник ще не виготовлений, тож дату відкриття скверу перенесли на День незалежності 24 серпня.

Річниця з дня народження Олега Ольжича в Житомирі розпочалася з покладання квітів до дошки пам’яті видатного українця на розі вулиць Ольжича та Перемоги.

Василь Фещенко

Біла модель - авторства Фещенка:

Сіра - виготовлена львіськими скульпторами:

Фото з соцмережі

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі