Влада

Депутати про проблеми Житомирського онкодиспансеру: хабарництво, відсутність приміщень та обладнання

2 November 2017, 17:32

Про основні проблеми, які існують у Житомирському обласному онкодиспансері, на сесії облради 2 листопада депутати говорили після того, як проголосували за призначення на посаду головного лікаря свого колеги з фракції Блоку Петра Порошенка Ігоря Сабадаша.

«Я дуже надіюсь, що ситуація, яка була до цього в онкодиспансері, кардинально зміниться. Мені та й усім депутатам області набридло слухати про те, що відбувалося і відбувається у нашому онкодиспансері. Ми з Ігорем Петровичем (Гундич, голова ОДА – ред.) і депутатами обіцяємо починаючи з сьогоднішнього дня дуже серйозно інвестувати кошти і обласного бюджету, і районів, і ОТГ в онкодиспансер для того, щоб і там навести порядок. Ігор Іванович (Сабадаш), я звертаюся до вас, звертаюсь до всього колективу онкодиспансеру, до всіх лікарів6 давайте будемо, перш за все, людьми. Тому що в який район не поїдеш, одне питання, яке зачіпає народ – це онкодиспансер, і ті хабарі, які бралися, беруться в цій установі», - сказав голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма і зазначив, що готовий стати головою наглядової ради онкодиспансеру і докласти зусилля для поліпшення ситуації.

Екс-голова облради, депутат від ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська сказала, що теж готова стати головою наглядової ради, а ще закликала депутатів повернутися до питання реконструкції онкодиспансеру.

«Давайте не будемо чекати, що Київ нам 100% допоможе. Казав же «Артпроект», що можна зробити реконструкцію, то давайте. Ви ж знаєте, наскільки Житомирщині потрібен новий онкодиспансер. Я не розумію, чому закрилися комісії, чому ми перестали цим питанням займатися? Давайте повернемося до цього. Є ДФРР, давайте виділяти кошти з обласного бюджету, розробимо проект, подивимося, скільки це коштує. Це ж людям потрібно», - сказала Анжеліка Лабунська.

Новопризначений головний лікар онкодиспансеру Ігор Сабадаш подякував депутатам за довіру і розповів про основні проблеми закладу.

«Є ситуація і по наявності площ щодо перебування, коли туалет один на 80 чоловік і на весь персонал, коли у коридорах люди падають в чергах, не мають, де присісти, тому що теж площ нема. Коли люди повинні платити за курс хіміотерапії 50-70 тисяч гривень. Це неправильно. Тому вони не звертаються і теж вмирають. Треба справді сісти разом, знайти шляхи вирішення. Я займався частково цим питанням навіть як депутат – є шляхи вирішення. Звичайно, для цього потрібні фінанси. Буду старатися залучати крім обласного бюджету і Фонд регіонального розвитку(ДФРР) через віце-прем’єра (Геннадія Зубка), через наших народних депутаті. Можливо, вдасться створити фонд по розвитку онкодиспансеру. Там однозначно потрібно добудувати приміщення, розширити об’єми. Але крім того є маса питань по обладнанню. Рентгентерапевтичний апарат, на якому допомогу отримує 2 тисячі людей, він вже пройшов 7-кратне зношення і його вартість – 50 млн грн. Коштів потрібно багато, але за підтримки депутатів, підтримки громадськості ми можемо навести порядок і створити нормальні умови», - сказав Ігор Сабадаш.

Тему грошей продовжила депутат від УКРОП Наталія Кокітко, яка попросила головного лікаря звернути увагу на ставлення лікарів онкодиспансеру до пацієнтів.

«Я розумію, коли лікар фахово рахує 20 тис грн у своєму кабінеті швидше, ніж будь-який валютчик на базарі. І коли ціну операції в онкодиспансері мені озвучують 5-6 тис грн, а я роблю для куми цю ж операцію в клініці «Інновація» за 2 тис 600 грн, у мене виникає запитання: це непрофесіоналізм лікарів? Чи заробляння коштів у Житомирському онкологічному диспансері? Дуже прошу, зверніть на це увагу», - сказала Наталія Кокітко.

Фоторепортаж з обласного онкодиспансеру дивіться тут 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі