Суспільство

Кожна четверта смерть у віці 20-40 років пов’язана з алкоголем, - житомирський обласний позаштатний нарколог

4 December 2017, 11:11

У світі серед людей у віці 20-39 років біля 25% всіх випадків смерті пов'язані з алкоголем.

Про це йдеться у публікації управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації за підписом обласного позаштатного нарколога, головногой лікаря обласного наркологічного диспансеру Максима Кутишенка.

«У світі в результаті вживання алкоголю щорічно стається понад 3,5 млн смертей, що складає 6% всіх випадків смертей. Серед людей у віці 20-39 років біля 25% всіх випадків смерті пов'язані з алкоголем. Через причини, що пов’язані із вживанням алкоголю, щороку в світі помирає 320 тис. молодих людей у віці від 15 до 29 років, що становить 9% усіх випадків смертності у цій віковій групі», - йдеться в публікації від 4 грудня про стан захворюваності населення Житомирської області на гострі алкогольні психози.

«У чарці нудьга шукає полегшення, легкодушність – хоробрість, нерішучість – впевненість, смуток – радість, а знаходять лише загибель», - писав свого часу Бенджамін Джонсон - друг і конкурент Вільяма Шекспіра, англійський поет і драматург.

«Психічні розлади внаслідок вживання психоактивних речовин (ПАР) є однією з головних проблем суспільної охорони здоров’я в Європейському регіоні ВООЗ, щороку вони вражають не менше однієї третини населення. Наслідки, пов’язані з вживанням ПАР, вимагають третини й більше всіх витрат на медичну допомогу. В усьому світі понад 5% загального тягаря хвороб та травм обумовлені алкоголем. Шкідливе вживання алкоголю є причинним фактором більш ніж 200 порушень здоров'я, пов'язаних з хворобами і травмами (цироз печінки, деякі види раку, серцево-судинні захворювання тощо)», - повідомляє УОЗ.

За даними позаштатного нарколога, в Україні відмічається швидке зростання числа хворих із залежностями від психоактивних речовин. Згідно з результатами останніх досліджень, лише 20% громадян України «відчувають себе щасливими» у своїй країні. Зважаючи на те, що сьогодні населення України масово перебуває під впливом потенційно травмуючих подій (соціально-економічні, військові дії тощо), прогнозується збільшення кількості захворювань, пов’язаних зі зловживанням психоактивними речовинами, зокрема алкоголем. Середній в Україні показник захворюваності на розлади психіки та поведінки через вживання психоактивних речовин – 265,7 на 100 тис. зеленняння, у Житомирській області – 238,6.

«Одним з найскладніших ускладнень вживання алкоголю є алкогольний делірій. Алкогольний делірій (біла гарячка, жаргонне – “білочка”) – психоз, пов’язаний зі зловживанням алкоголем. Назва походить від латинського Delirium tremens – буквально “тремтячі затьмарення”. Вперше симптоми психозу описав Пліній Старший у першому столітті нашої ери. У 1813 році англійський лікар Томас Саттон запропонував термін “delirium tremens”. Психоз розвивається після 5-7 років вживання алкоголю в осіб, що мають залежність. Психічні розлади поєднуються з патологією ЦНС. У разі проведення неадекватного або несвоєчасного лікування розвиваються підгострі та хронічні захворювання», - йдеться у публікації.

У Житомирській області стаціонарну наркологічну допомогу надають:

  • обласний наркологічний диспансер Житомирської обласної ради – 100 ліжок стаціонару,
  • наркологічний стаціонар при Коростенській ЦМЛ – 20 ліжок стаціонару,
  • Коростишівська ЦРЛ ім. Д.І. Потєхіна - 5 ліжок.

Окрім вказаних стаціонарів, медична допомога хворим, які мають алкогольні психози, надається у відділеннях анестезіології – інтенсивної терапії при центральних районних та міських лікарнях. Але дані про проведене лікування, як правило, не передаються до лікарів – наркологів для організації подальшої амбулаторної допомоги, - зазначає Максим Кутишенко.

Помилковими є твердження, які впливають на якість допомоги, що:

  • лікування залежності є менш ефективним, ніж терапія інших захворювань,
  • детоксикація ефективна як самостійний метод лікування,
  • вживання ПАР призводить до залежності,
  • вживання алкоголю та наркотичних речовин є вибором людини,
  • без мотивації до лікування допомогти людині неможливо,
  • лікування залежності необхідно починати за наявності негативних наслідків, - зауважують лікарі.

Нагадаємо, більшість злочинів, в тому числі в Житомирі та області, скоюються в нетверезому стані (убив дружину, в’їхав у зупинку, збив дітей та інші).

Як повідомляв Житомир.info, нещодавно головний лікар ЦМЛ№2 розповів, куди доправлятимуть людей напідпитку після закриття житомирського витверезника.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: алкоголь  
Матеріали по темі