Культура

Житомирянин виклав унікальні кадри відкриття Кмитівського художнього музею 40-річної давнини

1 December 2017, 17:05

З 1 грудня у вільному доступі на каналі YouTube можна переглянути ретро-кінохроніку про відкриття 43 роки тому Кмитівського художнього музею в Коростишівському районі Житомирської області.

Унікальні кадри, які ще ніхто ніколи не бачив, виклав житомирський журналіст Сергій Бовкун.

«Мною знайдені унікальні хронікальні сюжети, що розповідають про створення відомого Кмитівського музею образотворчого мистецтва. Це, мабуть, єдині кадри, де можна побачити живого Йосипа Буханчука – «батька» музею. В першому сюжеті він виступає на трибуні, в другому - веде екскурсію», - прокоментував Сергій Житомир.info.

Музей був створений в 1974 році - спочатку як картинна галерея Студеницької школи Коростишівського району, а через 10 років побудували спеціальний музейний будинок в сусідньому селі Кмитів, - пояснює журналіст у своєму фейсбук.

«На кадрах кінохроніки 1974 року видно момент відкриття шкільної галереї в Студениці. У кіносюжеті 1980 року відображено будівництво будівлі музею в Кмитові. У кадрі - ініціатор створення музею, уродженець села Студениця, проректор Ленінградської художньої академії Йосип Дмитрович Буханчук (1892-1991)», - йдеться в дописі Бовкуна.

Він також розповів, що оцифровані копії кінохроніки в Центральному державному кінофотархіві України імені Пшеничного за 270 грн викупило керівництво Кмитівського музею.

На інтернет-сайті Кмитівського музею образотворчого мистецтва вказується, що Йосип Дмитрович Буханчук був палким шанувальником мистецтв та колекціонером, який зібрав та передав у дар музею 664 художніх твори. Нині в музеї можна ознайомитись з творчістю художників різних поколінь.

Розцінки в музеї копійчані: квиток для дорослих коштує 5 грн, для дітей – 3 грн, екскурсія – 6 грн за одного дорослого і 3 грн для дитини.

Нагадаємо, нещодавно житомирський колекціонер ретрокінохроніки віднайшов рідкісні кадри про знаменитого хірурга Олександра Гербачевського, іменем якого названа Житомирська обласна лікарня, а до того повернув із забуття унікальну кінохроніку про Баранівський фарфоровий завод.




Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі