Влада

Заступник мера відповів на петицію щодо контролю за обілечуванням пасажирів у маршрутках Житомира

8 February 2018, 10:53

Законодавством не надано повноважень здійснювати житомирській владі безперервний контроль у вигляді постійних перевірок, штрафувати за проїзд громадян без квитка в громадському транспорті

Про це йдеться у відповіді заступника Житомирського міського голови Дмитра Ткачука на петицію щодо контролю за перевізниками.

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало більше 250 голосів.

Петиція Дмитра Петровича Богатирчука була опублікована на сайті Житомирської міськради 2 січня 2018 року, і вже вночі 26 січня отримала необхідну кількість голосів

«Наболіла тема про валідатори: ось настав той довгоочікуваний момент, коли вони з'явилися в маршрутках. Багато хто думав, що це щось змінить до кращого, але «вийшло як завжди» ... Водії не видають квитки, так як їм це банально не вигідно, а пасажири через свою малу обізнаності не поспішають їх брати, не розуміючи в цьому сенс .

Перші не видають квитки, так як це дає їм можливість знизити реальні показники пасажиропотоку і тим самим викачати більше грошей з бюджету (тобто з кишені звичайних людей), і врешті-решт, вимагати підняття тарифу оперуючи фактами (що по валідатору, наприклад, проїжджає 50 осіб в день, а по факту може бути 500). Назріває питання, а для чого, або для кого старалися, якщо від цього немає користі? Навіщо вводити систему, якщо вона не підлягає контролю, просто для галочки?

Пропоную ввести контроль за обілечуванням пасажирів у вигляді постійних перевірок контролерів, і виписуванням кругленьких штрафів за видачу чеків при чому не тільки водіям, але і пасажирам, наприклад, в пропорції 90% до 10 %% щоб обидва були зацікавлені», - йдеться в тексті петиції

«Ваша петиція щодо введення контролю за видачею білетів пасажирам у вигляді постійних перевірок контролерами з виписуванням штрафів розглянуто виконавчими органами міської ради.

Статтею 23 Господарського кодексу України виначено, що незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб'єктів господарювання забороняється. Не допускається видання правових актів органів місцевого самоврядування, якими встановлюються не передбачені законом обмеження щодо обігу окремих видів товарів (послуг) на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Згідно ст.8 Закону України «Про міський електричний транспорт», місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування забезпечують реалізацію державної політики у сфері міського електричного транспорту, а також розробляють регіональні та місцеві програми його розвитку і забезпечують їх виконання, встановлюють тарифи на проїзд, організовують перевезення пасажирів та здійснюють контроль за ним, встановлюють порядок справляння плати за проїзд.

Пунктом 8 положення про управління транспорту і зв'язку Житомирської міської ради, затвердженого рішенням Житомирської міської ради від 21.12.2016 року №496, визначено, що управління транспорту і зв'язку міської ради має право проводити відповідно до законодавства перевірку роботи суб'єктів підприємницької діяльності усіх форм власності, що здійснюють перевезення пасажирів та вантажів різними видами транспорту із залученням представників органів контрою у сфері автомобільного транспорту.

Розпорядженням міського голови від 01.06.2017 року №423 «Про затвердження складу рейдової групи з контролю за дотриманням договорів на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування міста Житомира» з метою забезпечення дотримання вимог надання послуг з перевезення пасажирів у міському пасажирському транспорті загального користування міста Житомир створено рейдову групу щодо контролю за дотриманням договорів на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування міста Житомира; затверджено акт про порушення умов договору на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування міста Житомира.

Рейдовою групою протягом 2017 року було проведено 52 планові перевірки виконання перевізниками умов договорів про організацію перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування. Під час перевірок було складено 115 актів порушення умов договорів, 87 з яких із накладанням штрафних санкцій.

Згідно ст.229 кодексу України про адміністративні правопорушення, від імені органів автомобільного транспорту та електротранспорту розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право:

- на автомобільному транспорті - керівник центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та його заступники, керівник територіального органу центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті, та його заступники, керівник перевізника, який в установленому законодавством порядку надає транспортні послуги, його заступники та контролери.

Приватні перевізники не мають в штаті контролерів і не застосовують штрафні санкції до громадян за проїзд без квитка. Нажаль, законодавством не надано повноважень здійснювати постійний контроль у вигляді постійних перевірок, штрафувати за проїзд громадян без квитка в громадському транспорті», - йдеться у відповіді на петицію.

Як повідомляв Житомир.info, 13 жовтня 2017 року на позачерговому засіданні Житомирського виконкому знизили вартість проїзду в маршрутках до 4 грн та обмежили час проїзду пенсіонерів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ткачук петиція маршрутка валідатор  
Матеріали по темі