Влада

Голова РДА з Житомирської області розповів про конфлікт з керівництвом місцевої газети, через який потрапив у антирейтинг НСЖУ

9 February 2018, 17:43

Голова Пулинської райдержадміністрації Віктор Байда прокоментував конфлікт з керівництвом місцевої газети «Вісті», через який він потрапив у список «Ворогів реформування преси-2017». Список був оприлюднений 8 лютого на сайті Національної спілки журналістів України.

Причиною стала відмова чиновника укладати угоду про передачу засновницьких прав на газету у зв’язку з роздержавленням ЗМІ.

За словами Віктора Байди, він сам був ініціатором роздержавлення цієї газети, але керівництво вперто не хоче звітувати про свою роботу, як цього вимагає статут.

«Два роки назад я був ініціатором цього, дав погодження їм, щоби їх роздержавити. У березні минулого року вони отримали дозвіл на це роздержавлення. Ми їм – роздержавлюйтесь. Вони: ні, в нас не виходить, ми документи збираємо. Ну, збирайте. Другий раз звертаюся – роздержавлюйтеся. Знов у них не виходить. Дотягнули до виборів в ОТГ. На цих виборах в ОТГ, можете підняти їхні газети, почитати, що там писали, який бруд і все інше, але Бог із ним. Після виборів приходять і кажуть: підпишіть договори. Кажу: ну як так, ви свій статут читали? Ви, кажу, маєте прозвітувати про свою роботу і тоді підписуємо договори. Чому ви боїтеся поспілкуватися з людьми? Ви ж не чиясь кишенькова преса, поспілкуйтеся з людьми, я відразу після завершення вашої доповіді підписую і ви йдете, куди хочете. Нехай громадськість почує, як ви працювали всі ці роки. Ви мали кожного року звітувати відповідно до статуту. Я просив на першій сторінці газети написати оголошення про те, що відбудуться збори засновників, де прозвучить звіт редактора газети, питання до засновників у людей, можливо є. Прийде одна людина – нема питань. Але всі мешканці району знатимуть, що звіт відбувся і роздержавлення ЗМІ відбувається прозоро. Проте, ні – повне ігнорування. Натомість мене звинувачують в якомусь тиску», – розповідає Байда.

Крім того, чоловіка обурює те, що представники робочої групи НСЖУ, які укладали цей список за зверненнями редакцій газет, редакторів та журналістів, навіть не спромоглися взяти його коментар щодо цієї ситуації.

«Хоч би до мене хтось подзвонив і спитав! Абсолютно однобоко подано. То це хто на кого тисне – я на них чи вони на мене? Відремонтували їм капітально кабінет, купили все обладнання їм, на пільгових умовах віддали в оренду, користуйтеся, скільки хочете… Який тиск? Перш ніж я підписувати маю, то вона (керівник газети «Вісті», – ред.) повинна виконати статутні зобов’язання. А як же по-іншому? От і все», – говорить чиновник.

Також голова Пулинської райдержадміністрації збирається написати листа до НСЖУ і пояснити свою позицію.

Нагадаємо, на кінець 2017 року у Житомирській області з 28 комунальних газет роздержавили лише три: «Коростишівська газета», «Промінь» (Лугинський район) і «Слово Полісся» (Баранівський район).

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці минулого року міська влада вирішила ліквідувати комунальне підприємство«Інформаційно-видавничий центр Житомирської міської ради» та припинити випуск газети «Місто» у зв’язку з неефективністю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пулин РДА Байда роздержавлення ЗМІ НСЖУ 
Матеріали по темі