Влада

Замість 11 зрізаних дерев біля колишнього житомирського ресторану забудовник обіцяє висадити удвічі більше нових

21 February 2018, 18:18

Приміщення колишнього ресторану «Смоленськ» у Житомирі, яке реконструюють під об’єкт громадського призначення, вже виросло ще на один поверх. Проте забудовники хочуть збільшити його іще й у фасаді. Навіщо хочуть розширювати будівлю, пояснює один із забудовників - Юрій Кошубський.

«То буде добудова, яка мала певні сходинки, і на ці сходинки стане добудованих 9 метрів. Воно, можливо, буде у такому склі, відповідати архітектурі та новому часу. Того, вибачте, «гадючника» там не буде. Це буде дійсно центр міста, і це є серце нашого міста», - запевняє забудовник Юрій Кошубський.


Однак, щоб втілити заплановане, потрібно прибрати з території забудови метрові ялини, туї та сосни. Тільки от дозвіл на вирубку дерев можуть надати члени виконкому, проголосувавши за відповідне рішення. Це питання й підняли на черговому виконкомі в міськраді 21 лютого. За проектом рішення, під зрізання потрапляють 11 дерев, за які забудовники зобов’язані заплатити близько 34 тисяч гривень відновлюваної вартості. Як тільки мова заходить за вирізання зелених насаджень, між членами виконкому виникає жвава дискусія.

«У нас немає поновлюваного фонду дерев. Ми вирізали скільки тисяч дерев за два роки - 15 тисяч? А скільки посадили? Ніскільки. Давайте іще вирізати центральну частину міста», - обурюється секретар Житомирської міської ради Наталія Чиж.

Натомість, один із забудовників Дмитро Пащенко каже: про те, що ці дерева потрапляють під ділянку забудови, не приховували.

«На рішення сесії, яка затверджувала відвід земельної ділянки, надавався затверджений генеральний план забудови, де зазначені дерева потрапляли на пляму забудови. Тобто, депутати це все бачили і земельна комісія це бачила», - говорить забудовник Дмитро Пащенко.

Після почутого члени виконкому кивають на депутатів. Буцімто, якщо вони все знали і голосували «за», то нехай і розбираються зі спірними зеленими насадженнями самі.

«Якщо їм погоджували цей план, то хай депутати беруть на себе цю відповідальність і голосують за зрізання цих дерев. Бо мені так здається, що ми тут як хлопчики і дівчата для биття», - каже член виконавчого комітету Житомирської міської ради Наталія Волинець.

«Розробити механізм з архітектурою, хто відповідає. Не можна сьогодні виносити на виконком зелені насадження, видалення при новому будівництві. Нехай це одразу голосують на сесії», - додає член виконавчого комітету Житомирської міської ради Руслан Годований.

Близько години члени виконкому сперечались та обговорювали питання дерев й урешті дійшли згоди. А саме: окрім сплати за відновлювану вартість 11 зрізаних насаджень, забудовників забов’язали висадити вдвічі більшу кількість дерев там, де визначить «Зеленбуд», та забезпечити відновлення зелених насаджень по периметру самої забудови. Рішення приймають більшістю голосів. Поставленим умовам не заперечують і самі забудовники.

«Зазначені 22 дерева будуть висаджені обов’язково - це я гарантую», - говорить Юрій Кошубський.

Нагадаємо, питання видалення цих дерев вже розглядалося на засіданні міськвиконкому 20 грудня: члени виконкому не надали дозвіл мотивуючи тим, що «Михайлівська і так «камінна», ми отримаємо негатив людей». Проект рішення про видалення зелених насаджень є порядку денному чергового засідання міськвиконкому, яке відбудеться 21 лютого.

Як повідомляв Житомир.info, реконструкцію будівлі колишнього ресторану «Смоленськ» під об’єкт громадського призначення проводить ТОВ «Житомирпродторг». Декларація про початок будівельних робіт була видана 20 лютого 2017 року, реконструкцію планують завершити до кінця 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: "Смоленськ" дерева реконструкція виконком  
Матеріали по темі