Місто

Приватизація по-житомирськи: як швидко «поліпшити» приміщення котельні в центрі міста та купити його без аукціону

23 February 2018, 13:58

На 2018 рік у Житомирі запланували «велику приватизацію» комунальної нерухомості: в грудні 2017 року депутати затвердили перелік 239 об’єктів, що можуть бути продані.

Частину приміщень продадуть через аукціон, частину дозволять викупити орендарям, які зробили в орендованих приміщеннях «невід’ємне поліпшення» на щонайменше 25% від оціночної вартості майна.

22 лютого на сесії Житомирської міської ради, яку перенесли на 1 березня, мали розглядати питання «Про перелік об’єктів комунальної власності міста Житомира, що підлягають приватизації у 2018 році шляхом викупу та аукціону». У додатку до проекту рішення серед об’єктів, на викуп яких орендарі написали заяви, - колишня котельня на Київській, 10. І те, яким чином вона була орендована та як потрапила у цей список, викликало у журналістів зацікавлення.


Місцезнаходження об’єкту нерухомості, знімок Google Maps


Зовнішній вигляд приміщення, фото 22 лютого 2018 року


Ця будівля на Київській, 10 – колишня котельня. 22 грудня 2016 року виконавчий комітет Житомирської міської ради змінив її цільове призначення з «котельні» на «нежитлове приміщення». 4 січня 2017 року виконком надав дозвіл на укладання договору оренди цього приміщення громадській організації «Творча майстерня художників та архітекторів». Того ж дня договір оренди був укладений. Місячна орендна плата – 190 гривень за приміщення 50 кв.м. та 477 гривень за приміщення 54,6 кв.м.

Громадська організація«Творча майстерня художників та архітекторів» була заснована 19 грудня 2016 року,за два тижні до того, як уклала договір про оренду приміщення на Київській, 10. Голова організації – Віталій Леонідович Кирилюк, член правління – Володимир Миколайович Зозуля. Люди з такими іменами фігурують як нинішній та колишній директори юридичної фірми «Еталон», компанії, яка пов’язана з Олексієм Ясюнецьким, а він був першим заступником Житомирської міського голови на момент підписання договору оренди цього приміщення. 12 січня 2017 року Ясюнецький звільнився з цієї посади та перейшов на роботу в облдержадміністрацію. Віталій Кирилюк був у списках «Самопомочі» на виборах 2015 року до Житомирської міської ради та Житомирської обласної ради, а Олексій Ясюнецький у 2015 році був членом Житомирської міської організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч».


Так виглядало одне з приміщень колишньої котельні в грудні 2016 року, фото Влада Малиновського


Поліпшувати стан майна «Творча майстерня художників та архітекторів» взялася майже через рік. Принаймні, дозвіл на це від КП «Регулювання орендних відносин» громадська організація отримали лише 15 грудня 2017 року.


Скріншот з відповіді на інформаційний запит

8 лютого аудиторська фірма «Екаунт» підписала звіт «про підтвердження фінансування здійснених невід’ємних поліпшень» приміщення на Київській, 10. У документі вказано, що орендарі 29 січня 2018 року уклали договір підряду на виконання робіт, а 5 лютого вже почався аудит, який спирався на акти приймання виконаних робіт. У висновку вказано, що орендарі здійснили витрати для невід’ємного поліпшення орендованого нерухомого майна на суму 72 тис. 137 гривень.

Оціночна вартість майна на момент здачі його в оренду становила 156 тисяч 816 гривень, тобто ГО «Творча майстерня художників та архітекторів» здійснила невід’ємні поліпшення приміщення на 46% від його оціночної вартості на момент здачі в оренду, тобто виконала умови для отримання права викупу.


Скріншот результатів експертизи


Так виглядало приміщення після «невід’ємних поліпшень», фото 16 лютого 2018 року



У коментарі Житомир.info голова громадської організації «Творча майстерня художників та архітекторів» Віталій Кирилюк пояснив, що поліпшення важко помітити, тому що виконані були ремонтні роботи на даху:

«Ми робили дах, бо він протікав, ми його повністю перекрили. Його не видно, треба дивитися зверху», - пояснив Віталій Кирилюк.

Ремонтні роботи орендарі розпочали у січні 2018 року, тобто через рік після того, як взяли комунальне майно в оренду, але запевняють, що приміщення не простоювало.

«Я думаю, ви там були і бачили, наскільки його можна використовувати... Ми ним користуємось. Не так, як хочеться, звісно, бо там дійсно потрібно багато чого зробити, його все треба відремонтувати. Для того, щоб його використовувати, в ньому треба спочатку щось зробити: там і підлогу, і стіни треба робити. В нас, в принципі, плани є, ми його і брали в оренду, щоб використовувати за призначенням», - розповів Віталій Кирилюк.

Будівельні роботи за цією адресою виконувала компанія «Торгово-промислова компанія центр комплект». Директор компанії – Валерій Шигонський, засновниця компанії – Жанна Опанасюк, вона ж – засновниця ТОВ «БТК-Центр Комплект». Директор цієї компанії Юрій Опанасюк у 2015 році балотувався в обласну та міську ради від «Самопомочі» разом із Віталієм Кирилюком. Вигодоодержувач у компанії «БТК-Центр Комплект» – Віталій Станіславович Ейсмонт, він же – співзасновник юридичної фірми «Еталон» та голова фракції Об’єднання «Самопоміч» в Житомирській обласній раді.

Коротко хронологія подій від створення організації до отримання права на викуп приміщення виглядає так:


7 лютого на сайт міської ради був опублікований проект рішення сесії «Про перелік об’єктів комунальної власності міста Житомира, що підлягають приватизації у 2018 році шляхом викупу та аукціону», а 13 лютого оприлюднили додаток до нього, в якому було й приміщення на Київській, 10 – приватизація, шляхом викупу.

«Зараз наші депутати оглядають всі приміщення, на які ми прийняли заяви про викуп. На комісії ми це все розглянемо і тоді вони ще будуть вносити зміни у той проект рішення: кого зняти, кого ні. Остаточно спосіб приватизації ще не визначено», - розповіла начальник відділу по управлінню та приватизації комунального майна Житомирської міської ради Олена Кравчук.

Після того, як депутати проголосують за перелік об’єктів під викуп, відбудеться оцінка вартості майна.

«Далі оголошується конкурс на експерта, який буде робити оцінку даного об’єкту. Після того, як зроблена оцінка, ми йдемо на депутатські комісії, погоджуємо цю оцінку. Після того ми віддаємо наступному оцінщику, який має право, згідно ст.13 закону про оцінку і оціночну діяльність, на рецензування. Він рецензує, перевіряє і надає рецензію. Після цього міський голова підписує нотаріальний договір купівлі-продажу і протягом 30 календарних днів покупець повинен сплатити до міського бюджету суму. Ще нараховується ПДВ. Ціну продажу приміщень поки що ніхто назвати не може», - пояснила Олена Кравчук.


Приміщення на Київській, 10, фото 22 лютого 2018 року

У 2017 році проводили уточнення площі приміщення на Київській, 10. Станом на 31.12.2017 оціночна вартість цього приміщення площею136,8 кв.м. становила 205 тисяч 91 гривню.

«Ми підняли інвентарну справу і побачили, що є розходження, зробили повторну оцінку вартості і внесли зміни до договору оренди. 25% покращення рахується від суми на момент укладання договору оренди, але ми рахували вже від того, що зробили зміни. Ці «поліпшення» не будуть зніматися з ціни продажу, оцінка буде фактично робитись. Яке приміщення буде (з поліпшеннями) – таке наш експерт і зафіксує. Ці кошти, які вони вклали у ремонт даху, не будуть відніматися від вартості оцінки. Це вони роблять, щоб показати громаді міста, що дійсно зацікавлені в цьому приміщенні, а не як буває: куплять і вони стоять, чекають, поки розвалиться», - наголосила Олена Кравчук.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі збираються продати орендарям, які провели «невід’ємні поліпшення», майже 3 тис. кв.м. комунальної нерухомості.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: оренда приватизація нерухомість майно міська рада котельня  
Матеріали по темі