Влада

За три тижні з боржників по аліментах у Житомирській області стягнули майже 500 тис. грн, - ГУ юстиції

2 March 2018, 13:32

За перші три тижні дії нового закону, який удосконалив порядок примусовогостягнення заборгованості зі сплати аліментів (6 лютого 2018 – ред.) державні виконавці Житомирської області стягнули з боржників на користь дітей майже 485 тисяч гривень.

Цю цифру під час брифінгу 2 березня озвучив начальник головного територіального управління юстиції у Житомирській області Олександр Грабар, - повідомила Житомир.info прес-служба управління.

За повідомленням, станом на 2 березня кількість винесених постанов про встановлення тимчасового обмеження боржниками (до повного погашення ними заборгованості) у праві керувати транспортними засобами становить 2185, у праві користування зброєю, пристроями для відстрілу патронів – 2118, стільки ж боржників обмежено у праві полювання.

«Якщо раніше подання про тимчасову заборону боржнику виїздити за кордон задовольняли суди, то тепер таке право надано державним виконавцям. І результат не забарився. За три тижні винесено понад 2 тисячі постанов про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України (у 2017 році держвиконавці скерували до суду 736 подань, і лише четверта частина з них була задоволена). Усі ці заходи впливу застосовуються виключно до злісних неплатників аліментів, які мають борги перед дітьми, що сукупно перевищили суму платежів за 6 місяців», - інформує управління юстиції.

Олександр Грабар також привів декілька прикладів, коли після втручання державних виконавців недбайливі батьки швидко знаходили десятки тисяч гривень, які заборгували за довгі місяці та роки на своїх дітей.

«Заборгованість перед дитиною жителя Житомирського району на початок лютого цього року становила майже 80 тис. грн. Лише тоді, коли державними виконавцями були вжиті всі заходи примусового впливу (особливо на боржника подіяло обмеження у праві полювання), він у повному обсязі погасив цю заборгованість. Не бажаючи неприємного розголосу та плануючи подорож за кордон, боржник – житель Брусилівського району, як тільки за нього взялися державні виконавці, одразу знайшов понад 40 тисячгривень, які не сплачував своїй дитині понад п’ять років», - розповів керівник управління.

Також вагомим стимулом впливу на боржників є невнесення його прізвища до Єдиного реєстру боржників аліментів, який сьогодні загальнодоступний на офіційному сайті Мін’юсту, - відзначають у прес-службі.

А в найбільш проблемних районах працюють мобільні групи з ліквідації аліментної заборгованості. Вони виїжджають у населені пункти як для надання практичних консультацій населенню, так і для проведення виконавчих дій щодо звернення стягнення на майно боржника. Перша така мобільна група виїздила 27 лютого в Любарський район. З 1 березня ще одна працює в обласному центрі.

Нагадаємо, новий закон від 6 лютого 2018 року обмежує неплатників аліментів у праві їздити за кордон, водити авто і полювати. На 1 січня 2018 року в Житомирській області відкрито більше 25 тисяч виконавчих проваджень про стягнення заборгованості зі сплати аліментів, а з 6 лютого на сайті Мінюсту запрацювала «дошка ганьби»- реєстр боржників зі сплати аліментів.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2017 року житель Пулинського району погасив майже 12 тис. грн заборгованості з аліментів після того, як співробітники виконавчої служби наклали арешт на його транспортний засіб. В лютому 2018 батько двох дітей з Бердичева погасив 27 тис. грн боргу з аліментів, щоб не втратити право керувати авто і їздити за кордон.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аліменти боржник юстиція Міністр  
Матеріали по темі