Влада

У разі внесення змін до закону міська влада матиме більше повноважень на вирішення питань з гральним бізнесом, – мер Житомира

15 March 2018, 11:37

У разі внесення змін до Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» у частині надання органам місцевого самоврядування повноважень щодо боротьби з нелегальним гральним бізнесом органи місцевого самоврядування Житомира матимуть більш дієві важелі впливу стосовно вирішення питання по суті.

Про це йдеться у відповіді міського голови Житомира Сергія Сухомлина на петицію щодо заборони гральних автоматів (лотерей) по всьому місту.

На сайті електронних петицій Житомирської мерії є звернення, яке було стовідсотково підтримано і набрало рівно 250 голосів.

Петиція Анни Сергіївни Тараненко була опублікована на сайті Житомирської міської ради 9 лютого 2018 року та вже ввечері 4 березня набрала необхідну кількість голосів.

«Кожен день на вулицях міста Житомир відкривається нова і нова лотерея (національна лотерея, лото маркет, спорт лото, космолот і інші). У таких місцях скупчуються «уставшие» люди. Ці люди приносять в такі місця всі свої гроші, гроші сім'ї, а коли і таких немає, вирішуються на крадіжки та розбійні напади (які почастішали в нашому місті), так само дані закладу псують вигляд міста, і погіршують думку про місто. Місто може бути красивим, сучасним, дана діяльність тільки тягне місто в низ. Забороніть їх відкривати!», - йдеться у тексті петиції.

«Ваша електронна петиція щодо заборони гральних автоматів розглянута. Надаємо відповідь у межах компетенції виконавчих органів Житомирської міської ради. Інформуємо, що відповідно до ст. 2 Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» гральний бізнес та участь в азартних іграх в Україні заборонена. Крім того доводимо до Вашого відома, що згідно із ст. 3 вищевказаного закону до суб’єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі вісім тисяч мінімальних заробітних плат з конфіскацією грального обладнання, а прибуток (дохід) від проведення такої азартної гри підлягає перерахуванню до Державного бюджету України. Застосування зазначених санкцій здійснюється виключно за рішенням суду з ініціативи органів поліції та / або органів Державної фіскальної служби.

Водночас звертаємо Вашу увагу на те, що на виконання пункту 1 рішення Житомирської міської ради від 18.12.2017 № 905 «Про звернення депутатів Житомирської міської ради щодо вжиття заходів з недопущення функціонування грального бізнесу» Житомирська міська рада направила звернення до Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства внутрішніх справ України щодо необхідності об’єднання всіх гілок влади в подоланні проблеми поширення закладів, які здійснюють діяльність у сфері грального бізнесу.

Разом з тим інформуємо, що депутатами Житомирської міської ради у вищевказаному зверненні було зауважено про доцільність внесення змін до ст. 3 Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні», виклавши її в такій редакції: «Стаття 3. Відповідальність за порушення цього Закону до суб’єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі вісім тисяч мінімальних заробітних плат з конфіскацією грального обладнання, а прибуток (дохід) від проведення такої азартної гри підлягає перерахуванню до місцевого бюджету територіальних громад, на території яких функціонують дані заклади.

Застосування фінансових санкцій, зазначених у частині першій цієї статті, здійснюється за рішенням суду, ухваленим за позовом органів Національної Поліції та / або органів доходів та зборів та / або органів місцевого самоврядування».

Крім того доводимо до Вашого відома, що за результатами розгляду вищевказаного звернення депутатів Житомирської міської ради Генеральною прокуратурою України зазначено, що нагляд за додержанням законів з порушених у зверненні питань здійснюється прокуратурою Житомирської області, якій доручено у межах компетенції організувати належну перевірку згідно з вимогами чинного законодавства та повідомити про результати Житомирську міську раду.

Водночас повідомляємо, що на виконання численних звернень мешканців, вищевказаного рішення Житомирської міської ради та враховуючи значну кількість порушень режиму роботи закладами розповсюдження лотерей, розпорядженням міського голови від 06.03.2018 № 172 створено робочу групу з вивчення діяльності закладів розповсюдження лотерей, до складу якої входять депутати Житомирської міської ради, члени виконавчого комітету Житомирської міської ради, працівники виконавчих органів Житомирської міської ради, представники Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області, управління Держпраці в Житомирській області, ГУ ДФС в Житомирській області.

З огляду на вищевикладене інформуємо, що у разі внесення змін до Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» у частині надання органам місцевого самоврядування повноважень щодо боротьби з нелегальним гральним бізнесом органи місцевого самоврядування матимуть більш дієві важелі впливу стосовно вирішення питання по суті», - йдеться у відповіді на петицію.

Нагадаємо, 6 березня 2018 року Житомирський міський голова Сергій Сухомлин розпорядився створити робочу групу, яка вивчатиме діяльність «гральних закладів» у місті.

Як повідомляв Житомир.info, 22 лютого 2018 року під час звіту за рік Житомирському міському голові громадські активісти задали питання щодо гральних закладів у місті. Сергій Сухомлин зазначив, що муніципальна інспекція проводить нічні рейди по перевірці графіків роботи гральних закладів у Житомирі.

18 грудня 2017 року на сесії депутати Житомирської міської ради шукали рішення тому, як «боротися» із замаскованими під лотерею гральними закладами.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин гральний бізнес петиція  
Матеріали по темі