Місто

​Нове меню в житомирських школах не погоджене з Держпродспоживслужбою, - начальник відділу нагляду за санітарним законодавством​

15 March 2018, 11:41

У лютому 2018 року Житомирське міське управління Держпродспоживслужби переписувалося з управлінням освіти міськради стосовно спрощеного меню школярів на 8 гривень.

Про це 14 березня у коментарі Житомир.info розповіла начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Житомирського міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області Галина Шарапа.

«5 лютого 2018 року ми відправили лист на управління освіти Житомирської міської ради наступного змісту: просимо надати інформацію щодо наявності двотижневого перспективного меню для учнів, погодженого з управлінням Держпродспоживслужби, організації дієтичного харчування для дітей, які цього потребують, та наявності картотеки на страви, які включаються у двотижневе меню. Дев’ятого лютого нами була отримана відповідь за підписом заступника начальника управління освіти Світлани Ковтуненко з посиланням на різні документи та натуральні норми, а також примірне двотижневе меню для школярів на 8 гривень», - розповіла Галина Шарапа.

З її слів, нове меню та введення спрощених страв не було узгоджене з управлінням Держпродспоживслужби, як це передбачено постановою від 22 листопада 2004 року №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», а бургери та бутерброди не підходять під визначення збалансованого харчування.

«Житомирські заклади освіти самі погодили нове меню, затверджували директори школи і ФОПи, які організовують харчування дітей. До нас за погодженням ніхто не звертався. Однак харчування школярів повинно бути збалансованим, а це означає вживання певної кількості білків, жирів і вуглеводів. Що ми маємо. «Європейський» бургер – там практично одні вуглеводи, бо це булка, причому в більшості випадків привозна, а не спечена в школі. Котлета, переважно холодна, і шматок зелені. Таке харчування не може вважатися збалансованим. Однак наші повноваження закінчуються на тому, щоб надати рекомендації, ми навіть не можемо перевірити ні школи, ні дитсадки, бо триває мораторій на інспекції. Сподіваємося, що з квітня наші повноваження розширять і повернуть можливість перевірок харчоблоків (йдеться про нову, жорсткішу систему контролю якості продуктів харчування, коли перевірки здійснюватимуться без попередження та з відеофіксацією – ред.)», - говорить начальник відділу держнагляду.

Таким чином, у батьків, яких не влаштовують сухі сніданки в школах, є два виходи, - говорить Галина Шарапа. Перший – доплачувати кошти і повертати в меню каші та супи, або другий – звернутися від імені батьківського комітету до Державної регуляторної служби України з обґрунтуванням необхідності перевірки страв, якими харчуються діти, і вже вона надасть управлінню Держпродспоживслужби дозвіл на перевірку в конкретній школі.

«Управління освіти має своє обґрунтування – на повноцінне харчування не виділяються кошти. Тому про збалансованість харчування дітей повинні відповідати батьки і батьківські комітети», - резюмувала посадовець.

Нагадаємо, новий закон про освіту, який вступив в дію 27 вересня 2017 року, не передбачає безкоштовне харчування учнів 1-4 класів, однак у грудні 2017 року житомирський виконком затвердив вартість сніданку для учнів 1-4 класів - 8 грн за рахунок коштів міського бюджету. Наприкінці 2017 року міська влада запропонувала нове меню для школярів: бургер з салатом, а також бутерброди, омлети, шніцелі, лапшевник і творожні запіканки. Заступник начальника управління освіти Світлана Ковтуненко тоді зазначала, що вирішальне слово щодо нового меню мають сказати батьки: якщо керівники закладів спільно з батьківською громадою погодять доплату 6 гривень, то дітей харчуватимуть за старим меню.

Як повідомляв Житомир.info, 21 лютого 2018 року у соцмережах батьки житомирських школярів почали нарікати на якість бургерів, якими зранку годують учнів, після чого тодішній заступник мера Житомира Матвій Хренов доручив управлінню освіти створити папку «Сніданки» на Google диску та надати вільний доступ для завантаження фото тих страв, які їдять школярі. Наприкінці лютого заклади освіти Житомира почали викладати фото сніданків школярів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сніданок меню школяр  
Матеріали по темі