Влада

У Житомирі розпланували реформування інтернатів: медичний супровід, інклюзивне навчання, соціальна квартира

15 March 2018, 14:45

Житомирська область перша розробляє регіональний план реформування інтернатів в рамках меморандуму з фундацією Lumos.

Про це 15 березня повідомила прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

«Напрацьований проект плану – послуги, які будуть надаватися дітям з інвалідністю, дітям з особливими освітніми потребами, дітям-сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування презентували 14 березня за участю заступника голови ОДА Ярослава Лагути», - інформує ОДА.

«В рамках реформи деінституціалізації ми напрацьовуємо регіональний план. Ідея цього плану – не закриття інтернатів, а надання послуг для таких діток на місцях. Максимальний період часу діти мають проводити у сім’ях із батьками. Напрацьований проект плану містить перелік послуг, які будуть надаватися», – сказав Ярослав Лагута.

Над створенням проекту регіонального плану з реформування інтернатів працювали протягом 3 днів спеціалісти, серед яких представники Мінсоцполітики України, Уповноважено Президента України з прав дитини та керівники відповідних структурних підрозділів ОДА.

Види послуг, які будуть надаватися – медичний супровід, соціальні послуги, освітні послуги та послуги для дітей з інвалідністю.

«Для медичного супроводження Житомирська область забезпечена матеріальною базою. Такі послуги надаватимуться у Центрі матері й дитини, катамнестичному відділенні та у денному стаціонарі по догляду за дітьми віком від 4 місяців життя до 1,5-3 роки. Крім цього, буде створений абсолютно новий Центр раннього втручання – їх буде 4 (у кожному госпітальному окрузі). Планується, що у Житомирі він працюватиме на базі Будинку дитини. Такий центр матиме мобільну групу кваліфікованих спеціалістів, які зможуть надавати допомогу діткам на місцях», - повідомляє прес-служба.

Серед соціальних послуг для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу, патронатна сім’я та інше. Також надаватимуться соціальні послуги з інтеграції випускників інтернатних закладів, супроводження сімей, в яких живуть такі діти, та соціальна адаптація.

З’явиться і нова послуга – проживання із підтримкою. Дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування надаватиметься соціальна квартира.

Щодо освітніх послуг – регіональним планом передбачено забезпечення інклюзивного навчання. На Житомирщині планують створити 30 інклюзивно-ресурсних центрів. До навчання будуть залучені різноманітні фахівці для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Для дітей з інвалідністю також розроблений перелік послуг. Він включає роботу з дітьми та роботу з батьками.

Нагадаємо, Житомирська область першою відгукнулася на ініціативу благодійної фундації всесвітньо відомої письменниці, авторки «Гаррі Потера» Джоан Роулінг реформувати інтернатні заклади, в яких живуть діти з неблагополучних сімей.

Як повідомляв Житомир.info, у жовтні 2017-го представники БО «Lumos», Уповноважений Президента з прав дитини та голова Житомирської ОДА Ігор Гундич підписали меморандум про співпрацю.

Житомир.info

Фото Житомирської ОДА:

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: реформування інтернат інклюзія  
Матеріали по темі