Влада

Чим минулого року займався уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції Житомирської міської ради

27 March 2018, 15:07

Головний спеціаліст, уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції Житомирської міської ради Віктор Фещенко минулого року отримав 172 тис. 369 грн зарплати.

Звіт про свою роботу за 2017 рік він оприлюднив на сайті міської ради.

Зокрема, за рік Віктор Фещенко розглянув 138 запитів, скарг, звернень та повідомлень щодо незадовільної роботи посадових осіб місцевого самоврядування і перевірив 407 електронних декларацій, в яких виявив 8 порушень, проводив службові розслідування, за результатами яких дві посадові особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності

Нижче – повний текст звіту головного борця з корупцією в Житомирській міській раді:

Організаційна та роз’яснювальна робота із запобігання та виявлення корупції у виконавчих органах міської ради

В Житомирській міській раді в 2017 році головним спеціалістом, уповноваженим з питань запобігання та виявлення корупції міської радибуло проведено семінари з посадовими особами виконавчих органів та працівниками комунальних установ і підприємств з підвищення рівня знань основних положень антикорупційного законодавства, усунення конфлікту інтересів та виявлення корупційних ризиків і правопорушень, та семінар щодо роз’яснень застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю.

В 2017 році було проведено в Управліннях комунального та житлового господарства Житомирської міської ради для керівників комунальних підприємств семінар з питань запобігання та негативного ставлення громадян до корупції і підвищення рівня знань щодо заповнення е-декларацій згідно закону «Про запобігання корупції.»

Антикорупційна політика

Розміщено на офіційному веб-сайті Житомирської міської ради нову сторінку «Антикорупційна політика», в якій викладено нормативно-правові акти антикорупційного законодавства, рішення Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - НАЗК) від 11.08.2016 № 3 «Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, рішення НАЗК від 14.07.2016 № 2 «Методичні рекомендації з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб» та інші документи щодо запобігання і виявлення корупції.

Розгляд скарг та повідомлень

За 2017 рік в Житомирській міській раді було зареєстровано та надано для розгляду головному спеціалісту, уповноваженому з питань запобігання та виявлення корупції міської ради 138 (запитів, скарг, звернень, повідомлень) щодо незадовільної роботи посадових осіб місцевого самоврядування, як на думку заявників.

Дані листи було опрацьовано уповноваженим з питань запобігання та виявлення корупції міської ради разом з виконавчими органами міської ради, та надано відповіді заявникам та рекомендаційні листи посадовим особам виконавчих органів з вищевказаних питань, а також поінформовано Житомирську місцеву прокуратуру у формілистів та звітів з копіями документів.

Участь у засіданнях комітетів та комісій виконавчих органів міської ради

Головний спеціаліст, уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції міської ради приймав участь у засіданні тендерного комітету виконавчого комітету міської ради, в комісії з питань розгляду висновків органів перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади», участь у засіданні конкурсної комісії з визначення виконавця послуг з вивезення твердих побутових відходів в м. Житомирі, в комісії при міськвиконкомі з формування та використання фонду житла для тимчасового проживання громадян, участь у спільних координаційних нарадах з правоохоронними органами з питань злочинності та протидії корупції та ін.

Узагальнення інформації згідно Державної програми антикорупційної стратегії щодо запобігання і виявлення корупції у виконавчих органах міської ради

Щоквартально подавався в 2017 році звіт до сектору з питань запобігання корупціїОДА в Житомирськійобласті щодо державної програми з реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні.

Фінансовий контроль

За 2016 рік перевірено 407 е-декларіції посадових осіб виконавчих органів ради та депутатів Житомирської міської ради, які були розміщені на офіційному веб-сайті НАЗК, встановлено порушення щодо фінансового контролю ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції»: 4 випадки неподання е-декларацій та 4 випадки несвоєчасного подання е-декларацій.

Про дані факти повідомлено Національне агентство з питань запобігання корупції згідно чинного законодавства України у встановлені терміни для притягнення осіб до відповідальності.

Контроль за дотриманням вимог законодавства щодо запобігання конфлікту інтересів у виконавчих органах міської ради

В 2017 році були проведені службові розслідування щодо порушення ст. 36 «Запобігання конфлікту інтересів у зв’язку з наявністю в особи підприємств чи корпоративних прав» Закону України «Про запобігання корупції» та службове розслідування щодо порушення вимог статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» (фінансовий контроль), згідно яких дві посадові особи виконавчих органів ради притягнуті до дисциплінарної відповідальності та відправлені повідомлення до єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Одна посадова особа виконавчих органів ради не була притягнута до дисциплінарної відповідальності, в зв’язку з тим, що строк для застосування дисциплінарного стягнення сплинув.

Видано розпорядження міського голови № 904 від 03.11.2017 «Про забезпечення заходів щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (вимога ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна щодо запобігання конфлікту інтересів).

Заходи щодо роз’яснень та навчання з питань запобігання корупції

Відповідно до розпорядження міського голови від 23.10.2017 № 872 «Про навчання посадових осіб виконавчих органів міської ради» головний спеціаліст, уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції міської ради проводить навчання для новопризначених працівників виконавчих органів міської ради щодо законодавства з питань запобігання корупції.

Методична та консультаційна допомога з питань дотримання вимог антикорупційного законодавства

За 2017 рік було надано 208 консультацій та роз’яснень з питань антикорупційного законодавства посадовим особам виконавчого комітету міської ради, працівникам комунальних підприємств, установ і організацій та іншим громадянам міста.

Надання допомоги в заповнені е-декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру

В 2017 році надано допомогу в заповнені е-декларацій 91 посадовій особі виконавчого комітету міської ради, 37 працівникам комунальних підприємств та установ, та 22 громадянам міста.

Як повідомляв Житомир.info, 6 травня 2015 року на засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради в.о. мера Цимбалюк представила головного спеціаліста, уповноваженого з питань запобігання та виявлення корупції Віктора Фещенка. В липні цього ж року липня на прес-конференції Фещенко розповідав, що серед його обов’язків є перевірка життя посадових осіб: їх статки, будинки, рахунки, навіть за кордоном, чи такі вони є насправді, як вказані в декларації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: корупція Фещенко міська рада  
Матеріали по темі