Влада

​Як житомирським виробникам харчових продуктів підготуватися до нової системи перевірок, яка почне діяти з квітня

29 March 2018, 16:47

Нова система контролю якості та безпечності харчових продуктів запрацює в Україні з 4 квітня.

Які нововведення готує для виробників Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», 23 березня розповіла Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.


«Чому привертаю до цього закону увагу? Через те, що він передбачає, що оператори ринку харчової продукції будуть тепер мати перевірки у зв’язку з тим, як вони дотримуються норм цього закону. Ви пам’ятаєте, що у нас досить довгий час діяв мораторій на перевірки. І зараз саме в галузі виробництва і реалізації харчових продуктів ми для цих підприємств матимемо нову систему перевірок», - розповіла Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що, відповідно до оцінки ризиків підприємства, буде визначатися кількість перевірок протягом року.

«Відповідно до цього рівня ризиків підприємство може мати одну перевірку на рік, може мати 4 перевірки на рік, але про це їм буде повідомлено заздалегідь. Одночасно це означає, що протягом року можна прийти з перевіркою без попередження. Але перевірки ці будуть відбуватися суто на основі акту перевірки, який міститиме вимоги до того чи іншого підприємства. Ці положення будуть в публічному доступі, що означає, що кожен підприємець може сам себе контролювати і забезпечити виконання того чи іншого показника у себе на підприємстві і, коли прийде перевірка, то нічого особливого, нічого надзвичайного не буде відбуватися», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Якщо перевірка покаже, що підприємець дотримується законодавства, то наступного року у нього буде менше перевірок або ж не буде взагалі.

«Якщо підприємець під час перевірок засвідчить, що він дотримується всіх вимог закону, то це означає, що наступного року у нього буде менше перевірок або взагалі не буде перевірок. І навпаки, якщо він порушує законодавство, відповідно до рівня порушень аж до 70 тис. грн можуть бути штрафи для юридичних осіб, а якщо це буде порушення, що виробництво виявиться небезпечним для життя і здоров’я людей, то Держпродспоживслужба матиме право закрити це підприємство», - зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Нагадаємо, в лютому 2018 начальник головного управління Держспоживслужби у Житомирській області Олександр Шпита розповідав про нову, жорсткішу систему контролю якості харчових продуктів: перевірки здійснюватимуться без попередження та з відеофіксацією, за їх результатами об’єкти сплачуватимуть штрафи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перевірка Іванна Климпуш-Цинцадзе контроль якості інспекція  
Матеріали по темі