Влада

У житомирському управлінні ДМС пояснили, як діятиме на практиці відміна паспортів у вигляді книжечок

30 March 2018, 19:18

21 березня Кабінет Міністрів ухвалив постанову, згідно з якою забороняється оформляти паспорт громадянина України з використанням бланка в формі книжки. Відтепер усі громадяни країни отримуватимуть документ у вигляді ID-картки.

В управлінні Державної міграційної служби у Житомирській області пояснили, як нові правила діятимуть на практиці.

«ID-паспорт - це документ сучасний, який запроваджено в Євросоюзі і світова спільнота визнає ці документи, як такі, що відповідають сучасності. Бо він має безконтактний електронний носій, куди заноситься оцифрований образ обличчя, оцифрований підпис громадянина, а також скануються відбитки пальців рук. В ці паспорти також вноситься ідентифікаційний код платника податку», - розповідає начальник управління Державної міграційної служби України в Житомирській області Олександр Радько.

Якщо раніше документ, який підтверджує особу громадянина України, видавали із 16-річного віку, то тепер українці отримуватимуть паспорти раніше.

«Нові паспорти у формі ID-картки запроваджені для громадян України починаючи із 14-річного віку, бо багато молодих людей складають ЗНО, є дуже ерудовані діти, які виїжджають вчитись закордон і була необхідність у документі, який підтверджує особу громадянина України. Це вже цілком доросла людина, в якої мають бути документи із досить високим ступенем захисту. Бо до тих паспортів у вигляді книжечки дуже велика недовіра була збоку наших друзів як з Євросоюзу, так і взагалі з світової спільноти», - каже Олександр Радько.

Окрім переваг, фахівці називають і ряд проблем, які могли виникнути у власників паспортів-карток.

«Що стосується недоліків, то раніше не було достатньої кількості апаратури, яка їх зчитувала. Також було інформаційне не доопрацювання. Люди не знали, що це за документ, люди думали, що паспорт-книжечка - це справжній документ, а картка - ні», - розповідає начальник управління ДМС.

У міграційній службі також розповіли про вартість нового документу.

«Громадяни 14-го віку отримують такий паспорт безкоштовно за 20 робочих днів. Інші громадяни, якщо потрібно вклеїти фотокартку в 25 та 45 років, вони мали змогу або вклеїти фотокартку, або замовити виготовлення нового паспорту у вигляді картки. Якщо за 10 робочих днів - 366 гривень, якщо за 20 робочих днів - 272 гривні. Законодавець визначив таку платню», - розповів Олександр Радько.

Нагадаємо, 12 квітня 2017 року начальник управління ДМС в Житомирській області Олександр Радько в прямому ефірі програми «Тема дня» розповів, які документи потрібні, щоб отримати ID-картку. За інформацією Державної міграційної служби, за 2017 рік у Житомирській області вже видали більше 33 тисяч паспортів у вигляді ID-картки.

Як повідомляв Житомир.info, батьки неповнолітніх дітей через суд вимагають визнати протиправними відмови районних відділів управління Державної міграційної служби у Житомирській області у видачі паперових паспортів їхнім дітям, яким виповнилося 16 років.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Радько паспорт ID-картка  
Матеріали по темі