Суспільство

​Житомирські фітосанітари повернули до Туреччини партію помідорів, в якій виявили томатну міль

27 April 2018, 10:54

25 квітня спеціалісти ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» виявили у 20-тонній партії помідорів з Туреччини південноамериканську томатну міль.

Про це 27 квітня повідомив сайт Держпродспоживслужби у Житомирській області.

«25 квітня при проведенні ентомологічної експертизи спеціалістами ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія» у вантажі свіжих томатів імпортного походження з Туреччини від партії 20,5 т було виявлено карантинний організм, відсутній на території України: південно-американська томатна міль (Tuta аbsoluta Meyr)», - поінформувала держустанова.

Також повідомляється, що фахівці управління фітосанітарної безпеки склали нотифікаційне повідомлення та повернули вантаж до країни-імпортера.

Вікіпедія розповідає, що томатна міль пошкоджує рослини з 33 ботанічних родин. Основною рослиною-господарем є томат, а також баклажани, перець, бадилля картоплі та бур’яни родини пасльонових. За рік можливий розвиток 10 - 12 генерацій, самка відкладає до 260 яєць знизу листків. Гусениці шкідника можуть живитися на усіх частинах рослин томатів і ушкоджувати рослини на всіх стадіях росту. Рідше уражають картоплю (тільки наземні частини). Утворюючи великі міни на листі, вигризаючи довгі ходи в стеблах, зелених і зрілих плодах, вони викликають значні втрати урожаю як в теплицях, так і у відкритому ґрунті. Пошкоджені плоди погано зберігаються, загнивають і втрачають товарну якість. Втрати урожаю можуть досягати 50-100%.

Нагадаємо, на території Житомирської області в 2017 році налічувалось одинадцять карантинних організмів – грибки, бактерії, віруси і шкідники.

Як повідомляв Житомир.info, 11 серпня 2017 у селі Хажин Бердичівського запровадили карантинний режим через кукурудзяного жука. 15 серпня запровадили карантин в смт Романів. Пізніше шкідник був виявлений на посівах кукурудзи в селі Чайківка Радомишльського району та в селі Тупальці Новоград-Волинського району.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: помідор томатна міль шкідник  
Матеріали по темі