Влада

Новий корпус житомирської гімназії вже коштує 74 млн грн і ще треба буде доплатити

17 May 2018, 16:57

Будівництво нового корпусу житомирської гімназії №3 на вулиці Грушевського,8 вже коштує 74 млн грн і ще будуть потрібні кошти на обладнання.

Про це говорили на позачерговій сесії міської ради 17 травня, визначаючи обсяг фінансування об’єкту міської цільової Програми розвитку освіти Житомира на період 2016-2018 роки – реконструкція будівлі Житомирської міської гімназії №3.

«Передбачається, що збільшення відбувається на 17 млн 362,9 тис. грн. Нагадаю, в минулому році з державного бюджету було надано 22 мільйони гривень, з міського бюджету – 15 мільйонів. Наразі ці кошти ще навіть не витрачені, і вони ще використовуються в цьому році. На 2018 рік, коли ми розглядали виділення коштів з міського бюджету в розмірі 17 млн 362,9 тис. грн, то у членів (гуманітарної) комісії виникло запитання: а чи будуть в 2018 році кошти з державного бюджету? Коли ми йшли на той крок, щоб реконструювати зруйнований корпус гімназії №3, то проектно-кошторисна документація загалом становила 35 мільйонів, потім були внесені коригування в проектно-кошторисну документацію, і зараз сума складає понад 70 мільйонів гривень. Звісно що міський бюджет всі ці видатки на собі не потягне, ми не можемо 50 мільйонів шукати при наших можливостях в міському бюджеті», - зауважила голова фракції Опозиційного блоку Наталія Леонченко, яка очолює гуманітарну комісію.

Мер Сергій Сухомлин повідомив, що державна підтримка цього року буде більше 20 млн грн.

«Мінімум – 20 мільйонів гривень. Це вже затвердила обласна комісія, це вже затверджене на рівні Мінрегіону. Але в нас є домовленість, що нам ще додадуть 10 мільйонів по цьому проекту за рахунок (Державного) фонду регіонального розвитку», - розповів мер Житомира.

Голова гуманітарної комісії уточнила, що сумарно на реконструкцію гімназії вже закладено 74 млн грн, і мер це підтвердив.

«Коли почали розробляти проект, сума була близько 35-37 мільйонів, в цей корпус планувалося прийняти близько 200-240 дітей. Зараз новий корпус на 450 дітей, велика спортивна зала, великий харчоблок, який розрахований на всю школу. І в проекті не було благоустрою школи, зараз там декілька спортивних майданчиків включені в проект», - пояснив Сергій Сухомлин.

Наталія Леонченко також запитала, чи будуть 7 млн грн з міського бюджету останньою виділеною сумою на цей проект.

«Ми і зараз думали виділяти чи не виділяти кошти, але кошти ДФРР надходять в липні чи в жовтні місяці, і щоб не зупиняти роботи, треба підстрахувати і зараз виділити ці кошти підряднику», - зауважив мер.

Депутат від Об’єднання «Самопоміч» Олександр Рибак цікавився, чи включене внутрішнє оздоблення школи в суму 74 млн грн. Керівник управління капітального будівництва В’ячеслав Глазунов та начальник управління освіти Валентин Арендарчук запевняли, що оздоблення включене, але потім з’ясувалося, що кошти саме на обладнання не закладалися.

«Буквально сьогодні-завтра архітектор з підрядниками, які робили дизайн, видадуть нам уже повністю готові проекти, де буде вказано обладнання: які дошки, які парти. Тоді будемо прораховувати», - пояснив Глазунов.

Таке пояснення здивувало голову гуманітарної комісії Наталію Леонченко.

«Ми маємо бути свідомі тому, що понад 70 мільйонів гривень ми витратимо лише на будівельні роботи, і нам дуже скоро принесуть «кота в мішку», і я не знаю, яка це сума буде, тому що з дизайнерськими розробками обладнання мабуть буде коштувати не так, як звичайне. Перед своїм звільненням заступник міського голови Хренов на комісії нас запевняв, що після виготовлення дизайнерського проекту, ті рішення не потребуватимуть додаткових коштів. Пройшло два місяці і ми чуємо нову інформацію – ніякого обладнання немає, буде проект дизайну, який передбачатиме додаткове виділення коштів. Коли припинять нас дурити?», - запитувала у мера Наталія Леонченко.

Депутат від БПП, радник мера Олександр Черняхович спробував пояснити ситуацію з обладнанням нового корпусу гімназії.

«Насправді, обладнання частково включене в проект: це столи, парти, технологічне обладнання. При новому проекті в нас додалося обладнання на господарські блоки, на їдальню, обладнання, яке було від початку в проекті треба буде частково поміняти. У зв’язку з тим, що дизайнери допрацьовують проект, частину обладнання треба буде з проекту виключити і додати нове, яке підходить під наші вимоги. Зараз ми приводимо суму у відповідність до тої, яка була в програмі. Але ще будуть суми на проекти, яких не було в програмі: благоустрій, огорожа», - повідомив Черняхович.

Врешті, мер запропонував своєму раднику після сесії ознайомити кожну депутатську комісію з проектом і його складовими. Олександр Черняхович запевнив, що це зроблять, але після того, як отримають остаточні зміни до проекту.

Нагадаємо, на позачерговій сесії міської ради 17 травня на реконструкцію гімназії №3 виділили з міського бюджету ще 7 млн грн. В розслідування Житомир.info в січні цього року йшлося про те, що реконструкцію гімназії №3 проводять без тендеру: 69 млн грн отримала одна компанія – ТОВ «Зодчество ЛТД».

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2016 року на несучій стіні Житомирської міської гімназії №3, що по вулиці М. Грушевського, будівельники виявили величезну тріщину та визнали будівлю аварійною. 6 квітня 2017 року презентували проект будівництва корпусу і розповіли про основні переваги, які матиме будівля. 15 березня цього року темпи будівництва корпусу міської гімназії № 3 перевіряв мер Сергій Сухомлин разом з комісією. 4 квітня мер опублікував фото проектів внутрішнього дизайну нового корпусу гімназії №3.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сесія гімназія Леонченко Сухомлин  
Матеріали по темі