Влада

За трибуною в облраді селяни-мітингарі розповіли, чому не хочуть приєднуватися до Житомира

31 May 2018, 13:25

31 травня перед початком роботи сесії обласної ради до трибуни вийшли селяни, які на майдані Корольова зранку мітингувати проти приєднання до Житомира.

Люди запевнили депутатів обласної ради, що з початку децентралізації у їх селі не було жодного слухання щодо приєднання до інших сіл.

«Я, Цимбалюк Олена Василівна, сьогодні маю честь представляти перед вами інтереси населення сіл Іванівки, Давидівки, Барашівки та Бондарців, які включені до складу Іванівської сільської ради Житомирського району. Перед нами постало актуальне і водночас болюче питання. Питання про створення ОТГ. Ми всі знаємо, що розпорядженням Кабінетом Міністрів України від 31 січня 2018 року №45, землі Іванівської територіальної громади включені до житомирської об’єднаної територіальної громади з центром у місті Житомир. Варто звернути вашу увагу і на те, що процеси децентралізації в Україні ведуться з 2015 року, але в Іванівці з 2015 року жодного разу не проводилося громадське слухання. Всі ініціативи, які надсилалися до сільської ради, вони там і залишалися, а це є прямим порушенням ст. 5 п.3 Закону України про добровільне об’єднання громадян у територіальні громади. Лише 20 травня 2018 року відбулися збори населення, де було розглянуто пропозицію приєднання до Житомира, і можливість об’єднання з Оліївською ОТГ. Більшість населення, яке було присутнє на цих зборах, висловилися проти цих об’єднань. Тому, було створено ініціативну групу з населення даних сіл, і ми провели роботу з депутатами, зустрілися на спільному засіданні 21 травня, де було вирішено провести анкетування населення даної територіальної громади. Результати анкетування було оголошено 28 травня на загальних зборах села і затверджено це протоколом. В опитування взяли участь 1493 особи з 2900 осіб, які мають право голосу, з них за Житомир висловило підтримку 132 особи, Оліївка – 87, Тетерівка – 2, і за Березівку – 1272 особи. На сьогодні ми з депутатами сільради затвердили дане анкетування протоколом сесії від 30.05.2018, і звертаємось до вас, з проханням, з пропозицією розглянути рішення, інтереси нашої громади, і по можливості, щоб регіональна робоча група внесла зміни в перспективний план ОТГ Житомирської області. Це прохання від всієї громади. І я вам хочу сказати, що громада налаштована дуже серйозно і активно», - сказала представник сіл Іванівки, Давидівки, Барашівки та Бондарців.

Голова Житомирської облради Володимир Ширма наголосив на тому, що на порядку денному, питання села Іванівки не стоїть.

«Хочу сказати, що сьогодні, у плані роботи нашої сесії питання Іванівки не стоїть. Не стоїть з тої причини, що, по-перше, відповідно до закону об’єднання – це є добровільним процесом. Висновки, колеги, є бажання громади однієї, другої… про об’єднання, вони самі приймають відповідне рішення. Після того подають пакет документів до облдержадміністрації, після того засідає регіональна група, яка робить відповідні висновки, і після того матеріали попадають до обласної ради. На сьогодні в облраді, крім вашого звернення, яке позавчора надійшло до нас, що просимо розглянути наше питання, ніяких пакетів документів в обласній раді немає. Тому я не бачу причин «воювати». Вам треба і з Березівкою працювати, і з іншими сільськими радам, які є. Якщо є таке бажання – то ми підтримаємо», - сказав Володимир Ширма.

Як повідомляв Житомир.info, 20 травня 2018 заступники мера Дмитро Ткачук та Світлана Ольшанська на новенькому комунальному автобусі їздили агітувати громаду села Барашівка Житомирського району приєднуватися до Житомира. У травні громада села Вереси на громадських слуханнях прийняла рішення розпочати процес приєднання до обласного центру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ширма обласна рада селяни децентралізація  
Матеріали по темі