Культура

​Десятки колективів майже 5 годин виконували пісні Івана Сльоти на Всеукраїнському фестивалі в Житомирі

4 June 2018, 12:22

2 червня у Житомирській обласній філармонії імені Святослава Ріхтера відбувся Другий Всеукраїнський фестиваль хорових колективів та вокальних ансамблів імені Івана Сльоти «А льон цвіте».

У ньому взяли участь 29 аматорських хорових колективів з міст та сіл Житомирської області та різних регіонів України. Розпочався фестиваль з привітань представників Житомирської ОДА. Зокрема, начальник управління культури облдержадміністраці Тетяна Парфентієва назвала Івана Сльоту брендом Житомирської області.


«Всі ми отримуємо свідоцтво про народження, а от свідоцтво про життя вдається отримати далеко не кожному. Поет і композитор, викладач і диригент Іван Михайлович Сльота отримав це свідоцтво: у Житомирі є вулиця його імені, є пам’ятна дошка, є його слово і невмируща пісня. Навіть міська ратуша розмовляє його піснею «А льон цвіте…». Сьогодні я бажаю усім нам купатися у творчості Івана Сльоти», - сказала начальник управління.

На фестивалі співали великі і малі аматорські колективи – хори, ансамблі, квартети і тріо з Житомирської, Вінницької, Миколаївської, Чернігівської, Рівненської, Київської, Тернопільської, Полтавської областей. Вони виконували пісні на музику Івана Сльоти на тексти таких українських поетів, як Микола Сингаївський, Леся Українка, Борис Тен, Дмитро Павличко, Василь Юхимович, Михайло Ткач, Григорій Столярчук, Анатолій Камінчук, Анатолій Славута, Ілля Бердник, Степан Олійник та багато інших.

Першими із відомою далеко за межами України піснею «А льон цвіте…» виступили «господарі» фестивалю - Поліський академічний державний ансамбль пісні і танцю «Льонок» імені Івана Сльоти. Заспівувала Заслужена артистка України, дружина покійного митця Валентина Бартош. Усі без винятку колективи отримали дипломи учасників та сувенірні портрети Сльоти, а в дарунок від Валентини Бартош – збірники його віршів та пісень.

Фестиваль, хоч і тривав без малого 5 годин, пройшов у теплій дружній атмосфері. Глядач оплесками та оваціями зустрічав знайомі пісні, а пісню «Взяв би я бандуру» Фастівський хор народної пісні «Козацький оберіг» виконав на «біс». Були квіти, теплі промови і подарунки житомирянам від приїжджих колективів.

Учасники фестивалю поклали квіти до меморіальної дошки Івану Сльоті на вулиці Михайлівській та до його пам’ятника на цвинтарі «Дружба».

Нагадаємо, Перший Всеукраїнський фестиваль імені Івана Сльоти «А льон цвіте» відбувся 4 червня 2016 року в драмтеатрі. 5 грудня 2017 у житомирській дитячий бібліотеці відбувся літературно-музичний портрет «А льон цвіте синьо-синьо…», присвячений 80-річчю з дня народження композитора.

Як повідомляв Житомир.info, 14 травня 2018 на могилі Івана Сльоти в Житомирі встановили пам’ятник з унікального граніту. У вересні 2014 року ансамблю пісні і танцю «Льонок» Житомирської філармонії присвоїли ім’я Івана Сльоти. Улітку 2015 року в Житомирі відкрили меморіальну дошку Івану Сльоті, а в грудні цього ж року вийшла книга про Народного артиста «А льон цвіте. Спогади про Івана Сльоту». 19 лютого 2016 року вулицю Бородія перейменували на вулицю Івана Сльоти. У 2016 на вулиці Сльоти в Житомирі урочисто відкрили анотаційну дошку. Напередодні дня народження Івана Сльоти, 2 грудня 2016 року, у Житомирі видали книгу "Нескінченна музика життя Івана Сльоти". У квітні 2017 року в рідному селі композитора Яснозір”ї Черкаської області відкрили дошку пам’яті Сльоти, а в грудні у філармонії відкрили музей історії ансамблю «Льонок» його імені. У 2018 дружина митця видала збірку "Вибране" з віршами поета, присвячену 80-річчю з дня його народження.

Інтерв’ю з Валентиною Бартош через рік після смерті Івана Сльоти читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сльота фестиваль пісня  
Матеріали по темі