Влада

​У юстиції пояснили, чому батьки відробляють борги з аліментів лише в двох районах Житомирської області

8 June 2018, 15:58

За 5 місяців 2018 року державні виконавці Житомирської області стягнули на користь дітей майже 55 мільйонів гривень аліментів.

Про це на прес-конференції в головному територіальному управлінні юстиції у Житомирській області 8 червня розповів начальник управління виконавчої служби ГТУ Петро Данилишин.

«Батьківські кошти отримали 25700 дітей. Розпочата робота щодо виконання боржниками суспільно корисних робіт у Новограді-Волинському (10, з них дві жінки) та Баранівському (1) районах», - поінформував Петро Данилишин.

Він також розповів, чому суди не виносять рішення про відпрацювання боргів в інших районах Житомирської області.

«Ми на суд ніяк вплинути не можемо. Тут складається така практика в районі, і суди виносять ті чи інші рішення по аналогії. (Там, де цього не роблять), зазвичай посилаються на 53 статтю Конституції України про те, що не минуло 6 місяців і не можна застосовувати ці заходи до боржників. Така практика на всій території України. Одні судді звертають увагу на 53 статтю конституції, а інші ні. Все залежить від суддів, якщо є судове провадження і внутрішнє переконання», - сказав Петро Данилишин.

У серпні 2018 року минає 6 місяців з моменту застосування жорстких заходів до боржників по аліментах, тож держвиконавці сподіваються на те, що від осені всі суди задовольнятимуть протоколи судових виконавців щодо боржників, - наголосили начальник управління та його заступник Дмитро Фещенко.

Петро Данилишин також розповів, що у першому читанні прийнятий законопроект щодо посилення відповідальності за ухиляння від сплати аліментів.

«Якщо в 2 читанні буде прийнятий законопроект, то при заборгованості 1 рік сума збільшується на 20%, 2 роки – на 30%, більше 3 років – збільшуватися на 50%. Гадаю, у боржників не виникатиме питання, а як би ухилитись від сплати аліментів, оскільки його борг наростатиме як сніговий ком», - сказав начальник управління виконавчої служби.

Нагадаємо, вже дві жительки Новограда-Волинського залучені до суспільно-корисної праці на користь власних дітей. Крім них, на комунальних підприємствах Новограда працюють татусі-боржники.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: аліменти боржник юстиція  
Матеріали по темі