Суспільство

​Жителі села в Житомирській області виявили в ставку дохлу рибу, підозрюють – через обробку полів «хімією»

25 June 2018, 17:05

У ставку в селі Бастова Рудня, яка знаходиться в Ємільчинському районі Житомирської області, після обробки полів хімічними препаратами загинула риба, яку запустили місцеві жителі.

На це 25 червня поскаржилися в Барашівській ОТГ, до складу якої сходить село Бастова Рудня.

«Вже кілька років село Бастова Рудня (рідне село загиблої в АТО медсестри Сабіни Галицької) потерпало без води у криницях влітку. Та ось минулої осені жителі села за свої кошти відремонтували дамбу, для затримування води у сільському ставку. Окрім того закупили малька риби на 20 тис. грн. І от село - перший рік з водою, повноводна річка...
Та недільного ранку 24 червня жителі Бастової Рудні побачили, що у річці масово гине риба.
Напередодні протягом тижня ТОВ "ПІДЛУБИ АГРО+", яке орендує земельні паї за межами села, здійснювало обробіток полів хімічними препаратами. Три канали з полів, на яких здійснювалося обприскування, впадають безпосередньо у річку. Після дощів, які пройшли 22-23 червня, вода, стікаючи з полів, потрапила у річку. Саме в каналах побачили першу неживу рибу», - йдеться в електронному листі на адресу сайту. Також зазначається, що воду із річки взяли на аналіз та про екологічне лихо повідомили Державну екологічну інспекцію.


На прохання Житомир.info надіслали копію листа від 25 червня 2018 року на адресу Державної екологічної інспекції в Житомирській області за підписом заступника Барашівського сільського голови Романа Ревчука.

«Виконавчий комітет Барашівської сільської ради Ємільчинського району Житомирської області просить проінспектувати водойму (ставок на річці Бастова) у селі Бастова-Рудня Ємільчинського району за фактом звернення жителів села. А саме: у неділю, 24 червня, жителі Бастової Рудні побачили, що у річці масово гине риба. Напередодні протягом тижня ТОВ "ПІДЛУБИ АГРО+", яке орендує земельні паї за межами села, здійснювало обробіток полів хімічними препаратами. Три канали з полів, на яких здійснювалося обприскування, впадають безпосередньо у річку. Після дощів, які пройшли у п'ятницю і суботу (22-23 червня), вода, стікаючи з полів, потрапила у річку. Саме в каналах побачили першу неживу рибу. Воду із річки взято для проведення аналізу вранці, 24 червня. У жителя с. Бастова Рудня, який намагався рятувати ще живу рибу, Матвієнка Юрія, почервоніли і дуже набрякли руки. Після вживання антиалергічних препаратів набряк зменшився. Просимо вжити невідкладних заходів для встановлення причин і допомоги у ліквідації наслідків екологічного лиха», - йдеться в листі, який надіслали екологам.


Житомир.info обіцяє слідкувати за новинами Держекоінспекції та опублікувати висновки фахівці щодо джерела забруднення водойми.

Нагадаємо, 20 червня 2018 року житомирські екологи оприлюднили результати досліджень забруднення річок Кам’янка і Тетерів, через яке у травні активісти ходили до директора КП «Житомирводоканал». 6 червня мер Житомира створив робочу групу, яка до 30 червня має встановити причини забруднення Тетерева.

Як повідомляв Житомир.info, 19 червня активісти майже на годину перекривали в Житомирській області трасу Київ-Чоп через забруднення Понінківською картонно-паперовою фабрикою річок Хомора та Случ. Через тиждень ОДА відзвітувала: Понінківська фабрика готує реконструкцію очисних вартістю 16,4 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба загибель забруднення річка  
Матеріали по темі