Економіка

Мер Житомира назвав три складові переходу на відновлювальні джерела енергії: екологічна, політична та економічна

18 September 2018, 16:06

На запрошення губернатора Каліфорнії мер Житомира Сергій Сухомлин відвідав Глобальний кліматичний саміт, який проходив 12-14 вересня, у Сан-Франциско.

Сухомлин разом із представниками громадських організацій, політиками та бізнесменами обговорював проблему глобального потепління. За словами міського голови, в Житомирі вже впроваджується низка проектів, пов’язаних з відновлювальними джерелами енергії, скороченням споживання енергії та викидів CO2.

«Ми першими в Україні підписали угоду з Міжнародною кліматичною організацією 350.org – меморандум про перехід до 2050 року на 100% відновлювальні джерела енергії. Що це таке? Це енергетичний баланс міста: споживання енергії має бути збалансоване з такою ж кількість енергії, яка виробляється з відновлювальних джерел. Це не тільки електрична, а й теплова енергія: ТЕЦ, робота з біогазом, переробка сміття, сонячна та вітрова енергетика. Також це – термомодернізація, що зменшує споживання. Місто сумарно споживає приблизно 2,5 тис. МВт за годину. Відновити цю енергію лише завдяки будівництву альтернативних джерел енергії практично неможливо і це марне витрачання грошей. Цю кількість можна зменшити у кілька разів завдяки економії – термомодернізації, чим ми і займаємось. Найближчим часом буде підписана угода з німецьким банком – проект на 12,5 млн євро на комплексну модернізацію садочків та шкіл Житомира. Також, після модернізація водоканалу має відбутись зменшення енергоспоживання приблизно на 30%. Крім того, будівництво кількох ТЕЦ на підприємстві теплокомуненерго - це все збільшити частку в балансі відновлюваної енергетики та зменшить споживання газу», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Окрім цього, Сергій Сухомлин зауважує: одна з вагомих переваг переходу на 100% ВДЕ – стабілізація тарифів для населення.

«Коли дивишся на ці всі моменти, тут є три основні складові цього процесу: перше – це екологія, здоров’я нації, наших дітей. По-друге, політична складова – суверенна Україна не може бути до кінця незалежною державою без енергетичної незалежності. Третя складова – це економія, перш за все у фінансовому плані. Це можливість зменшити платіжки, або втримати тарифи. Такі переваги отримає місто при 100% переході на ВДЕ. На найближчій сесії ми будемо голосувати за затвердження угоди на будівництво сонячної електростанції. Найближчими днями відбудеться підписання договору з італійською компанією по швейцарському грантовому проекту – будівництво ТЕЦ на щепі: буде вироблятися і тепло, і енергія, яка буде продаватись по «зеленому тарифу». Зараз завершуються тендерні процедури по закупівлі світлодіодного освітлення для вулиці та дворів Житомира: за цей та наступний роки ми плануємо повністю перейти на світлодіодне освітлення. Для нас важливо було бути першими, тому що це дає місту додаткові переваги, адже міжнародні організації та банки звертають увагу на перших і є шанс отримати більше грантове фінансування та дешеві кредити», - зауважує Сергій Сухомлин.


Як повідомляв Житомир.info, у червні 2018 року влада Житомира підписала Меморандум з 350.org про глобальний перехід міста на 100% відновлюваної енергетики. Всього в Україні лише три мери підписали меморандум з міжнародною кліматичною організацією 350.org, відповідно до якої взяли на себе зобов’язання поступово переводити енергосистему своїх міст на відновлювані джерела енергії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: енергозбереження Сухомлин енергія  
Матеріали по темі