Влада

​У Житомирській області затримали керівника спецінтернату та його зятя, які експлуатували вихованців закладу

19 September 2018, 18:00

На Житомирщині поліція розслідує незаконну трудову експлуатацію вихованців інтернату.

Про це 19 вересня Житомир.info повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Працівники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, та Слідчого управління ГУНП Житомирщини під процесуальним керівництвом прокуратури області викрили протиправну діяльність керівника одного зі спеціалізованих навчальних закладів Житомирського району, який разом із дочкою і зятем попри уразливий стан своїх вихованців організували їх трудову експлуатацію для власної вигоди», - інформує поліція.

У рамках розслідування кримінального провадження, відкритого за ч.2 ст.149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) ККУ, поліцейські провели низку оперативних заходів, у результаті яких викрили незаконну діяльність керівника закладу інтернатного типу.

«Ми мали інформацію про те, що на одному з житомирських ринків використовується фізична праця людей, які через вроджені захворювання та вади розвитку обмежені законом у повноцінній трудовій діяльності. У рамках кримінального провадження оперативники задокументували ці факти і залучення вихованців спеціалізованого закладу до роботи вантажника зокрема», - цитує прес-служба поліції начальника ГУНП області В’ячеслава Печененка.

У ході подальшого досудового розслідування поліцейські викрили й весь ланцюжок. Як було встановлено, сприяв протизаконному працевлаштуванню уразливих людей 68-річний керівник спецзакладу-інтернату. Попри існуючі обмеження посадовець постачав «трудовий ресурс» для експлуатації на ринку та господарствах жителів району і міста.

За даними керівника управління, днями працівники поліції провели низку санкціонованих обшуків за місцем роботи фігуранта та місцем його проживання. У результаті слідчих дій були вилучені красномовні докази протиправної діяльності посадовця, яку він здійснював упродовж кількох останніх років.

«Чоловіка було затримано. Нині йому та його зятеві оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Судом обом обрано міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Також слідчими підготовлено подання до суду про відсторонення керівника спецзакладу з посади», - інформує поліція.

У своєму фейсбук Печененко розповів подробиці «трудового рабства».

«…люди з інвалідністю, які мають постійно знаходитись під наглядом лікарів, залучалися на ринок вантажниками і працювали з 5-ї ранку і часом аж до 8-9 години вечора! При цьому утрьох вони розвантажували фури з 20 тоннами мішків і стільки ж за день мали завантажити у машини покупців! А ще директор разом із зятем і дочкою «працевлаштовував» вихованців спецзакладу по чужих господарствах, де вони за тарілку борщу виконували роботи з прибирання території, викопування траншей, знову ж таки вантажників будівельних матеріалів тощо. Усе це подавалось під соусом «трудової реабілітації», - написав керівник поліції.

Досудове розслідування, у ході якого встановлюються особи усіх причетних до протиправних дій, триває. За чинним законодавством, здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, вчинена службовцем з використанням службового становища з метою експлуатації особи з уразливим станом, карається позбавленням волі строком від 5 до 12 років.

Нагадаємо, у Житомирській області роми 7 років тримали у полоні двох братів-сиріт, тяжко есплуатували і били.

Як повідомляв Житомир.info, за 5 років більше 20 жителів Житомирської області отримали статус постраждалої особи від торгівлі людьми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інтернат екплуатація трудове рабство поліція  
Матеріали по темі