Суспільство

Концерн РРТ припинив аналогову трансляцію телепрограм каналу UA: ПЕРШИЙ через фінансові проблеми НСТУ

25 September 2018, 12:03

Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, що надає послуги трансляції телевізійного сигналу Національній суспільній телерадіокомпанії України повідомив НСТУ про припинення аналогової трансляції телепрограм каналу UA: ПЕРШИЙ з 6:27 ранку, 25 вересня 2018 року.

Про це йдеться в офіційному листі Концерну РРТ, що був направлений до ПАТ «НСТУ» 24 вересня 2018 року. У цьому ж листі Концерн РРТ повідомив, що заборгованість НСТУ за отримані послуги з трансляції телепрограм становить майже 69,4 млн грн – інформує 25 вересня сайт ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

«З квітня 2018 року грошей на оплату аналогової трансляції в бюджеті, виділеному Верховною Радою для НСТУ, не передбачено зовсім. Це призвело до появи заборгованості перед державним Концерном РРТ. Незважаючи на відсутність коштів у ПАТ «НСТУ», Концерн РРТ продовжував аналогову трансляцію телеканалу UA: ПЕРШИЙ. По мірі зростання заборгованості НСТУ, Концерн РРТ був змушений призупинити аналогову трансляцію телеканалу UA: ПЕРШИЙ у часові проміжки з 6:00 ранку до 18:00 вечора у кількох містах (Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів) з 18 червня 2018 року, оскільки передавачі у цих містах дуже енерговитратні, а несплата НСТУ за послуги Концерну РРТ своєю чергою призводить до появи боргів Концерну перед енергопостачальними організаціями. Проте навіть попри цей крок борг Концерну РРТ перед енергопостачальними організаціями продовжує зростати, що може призвести до відключення об’єктів Концерну РРТ від мереж електроживлення. У випадку такого відключення припиниться трансляція не тільки телерадіопрограм НСТУ, а й великої кількості інших загальнонаціональних телевізійних і радіоканалів, зокрема й цифрове телебачення. З огляду на таку загрозу і зростання заборгованості Концерн РРТ змушений припинити трансляцію телеканалу UA: ПЕРШИЙ з 25 вересня 2018 року», - йдеться у повідомленні.

Національна суспільна телерадіокомпанія України розуміє цей вимушений крок з боку Концерну РРТ і, на жаль, не має жодної фінансової можливості виконати свої зобов’язання та оплатити послуги трансляції.

Напередодні, 24 вересня, НСТУ оприлюднила офіційну позицію щодо вимушених антикризових заходів, зазначивши: дефіцит критично необхідних коштів до кінця 2018 року становить 220 млн грн.

«У зв’язку з тотальним недофінансуванням Національної суспільної телерадіокомпанії України та наявним дефіцитом коштів, що ставить під загрозу роботу телерадіокомпанії й можливість трансляції усіх теле- й радіоканалів суспільного мовника, правління НСТУ вимушене вдатись до антикризових заходів», - зазначалося у повідомленні.

Рішенням правління від 24 вересня 2018 року визначено План антикризових заходів:

1. Звернутися до працівників ПАТ «НСТУ» з проханням скористатися відпустками без збереження заробітної плати:

‒ вищий керівний склад ПАТ «НСТУ» (голова правління, члени правління, виконавчий директор, заступники виконавчого директора, генеральні продюсери) – 10-15 днів;

‒ керівний склад ПАТ «НСТУ» – 10 днів;

‒ некерівний склад центральної дирекції ПАТ «НСТУ», що не задіяний у забезпеченні ефірного мовлення та виробництві телерадіоновин – 8 днів.

2. Обмежити з 1 жовтня 2018 року до окремого рішення правління прийом на роботу в ПАТ «НСТУ», забезпечуючи кількість вакансій на рівні не меншому, ніж станом на 1 жовтня 2018 року.

3. Припинити виплату премій керівному складу ПАТ «НСТУ» з жовтня 2018 року до окремого рішення правління ПАТ «НСТУ».

4. Провести переговори з контрагентами щодо розстрочки та відтермінування оплати за послуги і матеріали, що отримуються ПАТ «НСТУ» у 2018 році.

5. З метою розширення можливості співпраці з окремими комерційними підприємствами, залучення додаткових коштів, отримання доходів:

‒ внести зміни до внутрішніх документів ПАТ «НСТУ», що формують засади рекламної та спонсорської політики ПАТ «НСТУ»;

‒ вжити заходів для залучення рекламодавців.

«Правління ПАТ «НСТУ» змушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення, що може розглядатись як спосіб фінансового тиску на незалежні ЗМІ. У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік зазначено, що фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України становить лише 776 563, 1 грн, а це вдвічі менше від суми, гарантованої Законом України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України». Урізане вдвічі фінансування ставить під загрозу подальше існування суспільного мовника в Україні», - наголошують в НСТУ.

Нагадаємо, з 1 вересня Концерн РРТ вимкнув аналогове телебачення в Україні, крім прикордонних областей.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2017 року за результатами конкурсу менеджером Житомирської філії Суспільного став Артур Самарцев, який з 1 вересня 2017 року був в.о. директора філії, а посаду продюсера отримав Володимир Ладижець, який раніше працював на місцевому телеканалі СК1. Кількість штатних посад на колишньому обласному телебаченні планували скоротити з 182 до 76, мінімальний оклад журналіста Житомирської філії НСТУ з квітня обіцяли в розмірі майже 9 тис. грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: телебачення Суспільне НСТУ  
Матеріали по темі