Суспільство

Умови праці на майже 40% робочих місць в Житомирській області не відповідають нормативам, - лабораторний центр

28 September 2018, 12:48

На підприємствах Житомирської області майже 40% робочих місць не відповідають показникам, які сприяють працездатності та збереженню здоров’я.

Про це йдеться в інформації Держустанови «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

«Проведений аналіз досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу, які були виконані лабораторіями Житомирського лабораторного центру за попередні роки, показав, що до 40% робочих місць на підприємствах не відповідають нормативам», - інформує лабораторний центр.

За даними лабораторного центру, умови праці – це сукупність факторів виробничого середовища, які впливають на функціональний стан організму працюючих, їх здоров’я та працездатність. Вони визначаються застосовуваним обладнанням, технологією, предметами і продуктами праці, системою захисту робітників, обслуговуванням робочих місць і зовнішніми чинниками, які залежать від стану виробничих приміщень, що створюють певний мікроклімат. Незадовільні умови праці часто є основною причиною високого рівня виробничого травматизму, загальної професійної обумовленої захворюваності, - інформує лабораторний центр.

В Україні згідно з Постановою КМУ №442 від 1 серпня 1992 року проводиться атестація робочих місць з метою поліпшення умов праці робітників та зниження травматизму і захворюваності на підприємствах. Мета атестації робочого місця – визначити всі фактори виробничого середовища і трудового процесу, які шкідливі фактори впливають на працівника, як їх усунути або послабити їх дію, а також визначити пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці, які надаються працюючому працівникові та пенсіонерам згідно з законами «Про охорону праці», «Про відпустки» та «Про пенсії», - зазначають у Держустанові.

Як прокоментував Житомир.info завідуючий відділом санітарно-гігієнічних досліджень обласного лабораторного центру Юрій Лутай, у Житомирській області найбільше шкідливих робочих місць у гірничодобувній промисловості, а серед професій найшкідливіша - електрогазозварювальник.

Нагадаємо, у Житомирській області кожен 4-й робітник підприємств вдихає пил та шкідливі сполуки, а показник професійної захворюваності у 2017 році склав 0,6 випадків на 10000 працюючих (у 5 разів нижчий, ніж середній по Україні).

Як повідомляв Житомир.info, у 2013 році в Житомирській області зареєстрували 14 випадків професійних захворювань.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підприємство умови праці лабораторний центр  
Матеріали по темі