Суспільство

Більше половини опитаних українців відзначили погіршення здоров'я у зв'язку з умовами на роботі

3 October 2018, 11:20

За підрахунками вчених, близько третини свого життя ми проводимо на робочих місцях. У зв'язку з цим складно переоцінити, наскільки важливо мати хороші умови праці, адже вони так чи інакше впливають на наше здоров'я.

HeadHunter Україна поцікавився у користувачів порталу hh.ua, чи змінився стан їхнього здоров'я у зв'язку з умовами праці на роботі.

Як показали результати опитування, саме погані робочі умови послужили причиною зміни роботи для 36% респондентів.

Погано провітрювані приміщення, некомфортне робоче місце не сприяють гарному самопочуттю співробітників. Результати опитування підтвердили це. Так, більше половини респондентів вважають, що їхнє здоров'я погіршилося у зв'язку з умовами праці на роботі. 20% опитаних зазначили, що стан їхнього здоров'я залишився без змін, і тільки 6% спостерігають позитивну динаміку в цьому питанні.

Найчастіше скаржаться на болі в спині (46%), хронічну втому (45%) і стрес (44%). Значна частина респондентів зазначає, що через умови праці у них виникали проблеми, пов'язані з погіршенням зору (40%), психологічним станом, наприклад, розхитані нерви (40%). Для 37% головний біль став постійним супутником. Чверть опитаних пов'язує виникнення у них застуд з роботою кондиціонера в офісі; приблизно стільки ж скарг припадає на проблему із зайвою вагою (яка, ймовірно, асоціюється з сидячою роботою). Менше п'ятої частини опитаних пов'язують з умовами своєї роботи проблеми з увагою, травленням і слухом. А от не мають проблем зі здоров'ям або не пов'язують їх з умовами праці 10% щасливчиків.

На підтвердження вищевказаної інформації респонденти назвали серед ключових причин погіршення свого здоров'я такі моменти робочого процесу, як малорухливість своєї роботи (58%); стрес від самої роботи і взаємин у колективі (43% і 36% – відповідно). На думку чверті опитаних, протяги, шум, задушливе приміщення і некомфортне робоче місце також негативно впливають на їхнє здоров'я.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у липні-серпні 2018 року. В опитуванні взяло участь 644 респонденти з різних регіонів України.

Як повідомляв Житомир.info, на підприємствах Житомирської області майже 40% робочих місць не відповідають показникам, які сприяють працездатності та збереженню здоров’я. Найбільше шкідливих робочих місць у гірничодобувній промисловості, а серед професій найшкідливіша - електрогазозварювальник.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: втома працездатність умови праці  
Матеріали по темі