Політика

Житомирянин, який переховується в РФ, є ініціатором проведення провокаційної акції у Києві, – СБУ

3 October 2018, 15:52

Служба безпеки України фіксує суттєву активізацію російських спецслужб для створення в Україні ситуації так званого «керованого хаосу» через організацію провокаційних акцій із задіянням представників вітчизняних громадських об'єднань.

Про це на брифінгу повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко – інформує 3 жовтня прес-служба СБУ.

«Співробітники СБ України 14 вересня блокували проведення провокаційної акції у Києві біля Посольства РФ в Україні. Оперативники спецслужби задокументували, що ініціатором заходу є один із лідерів фейкового «Комітету спасіння України» Юрій Кот, який тривалий час переховується від органів досудового слідства на території РФ, та є одним з координаторів антиукраїнських центрів країни-агресора. «Використовуючи гасла «захисту російськомовного населення України», планувались фізичні сутички з представниками Національної поліції. Вказана акція мала пройти під егідою так званої «Партії руських українців («ПАРУС»), не зареєстрованої в Україні», ‒ зазначив Віктор Кононенко.

У межах кримінального провадження розпочатого за фактами вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 109, ч. 3 ст. 110-2, ч. 4 ст. 110-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України, правоохоронці провели одинадцять обшуків за адресами проживання лідерів та активістів «ПАРУСа», зокрема у керівника цієї проросійської структури, які безпосередньо були причетні до спроби організації провокації під посольством РФ. За результатами слідчих дій отримано беззаперечні докази причетності функціонерів російського проекту «ПАРУС» до підготовки проведення заходу 14 вересня, а також організації та проведення 24 серпня цього року в Києві на Майдані Незалежності провокаційної акції під гаслом «День залежності». Співробітники СБ України, зокрема, вилучили листування, яке підтверджує безпосередню координацію та фінансування цих акцій Юрієм Котом з території РФ.

«Оперативники спецслужби задокументували, що на виконання вказівок російських кураторів безпосереднім організатором провокації було замовлено відповідну агітаційну продукцію в одній із київських приватних типографій, про що прозвітовано Коту. До того ж зловмисники, порушуючи законодавство України, легалізували акцію в органах влади через надання заявки від підставної особи, використавши викрадений у неї паспорт громадянина України», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, в 2007 році житомирянин Юрій Кот був голосом телеканалу «Інтер». Під час Революції Гідності він був ведучим мітингів на Антимайдані, а потім переїхав до Москви.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ РФ сепаратист провокація  
Матеріали по темі