Влада

Міська влада розглядає два варіанти нової тролейбусної лінії за грантові кошти Європейського банку

10 October 2018, 13:30

Житомир на фінальній стадії отримання 10 млн євро кредитних коштів від Європейського банку реконструкції та розвитку, за які міськрада планує закупити близько півсотні нових тролейбусів, та 2 млн євро гранту, щоб збудувати нову тролейбусну лінію протяжністю у 4,5 км. В якому районі планують розширення контактної мережі та власне, наскільки доцільно брати кредит, який, за попередніми підрахунками, доведеться погашати упродовж 10 років, розповідає заступник міського голови Дмитро Ткачук.


«Загальна сума проекту 12 млн євро, 10 млн євро кредитні, 2 млн євро грантові. Весь період угоди становить 13 років. Три роки - це пільговий період упродовж якого здійснюється вибірка коштів, але не нараховується відсотки і не здійснюється його погашення. Десять наступних років - це період його пропорційного погашення. Що стосується кредитних коштів, то вони складаються з двох частин - 9 млн євро кошти ЄБРР (Європейського банку реконструкції та розвитку), 1 млн євро - це пільгова відсоткова ставка Фонду чистих технологій для того, щоб збалансувати загальну вартість позики. Витрачатися вони будуть на три основні компоненти: 9,8 млн євро - рухомий склад, придбання близько 50 тролейбусів. Ці закуплені тролейбуси покликані, щоб частково оновити та замінити те, що вже зносилося. Також, частково покликані на збільшення рухомого складу, з ціллю заміщення існуючих маршруток. 200 тис. євро - миючий комплекс та обладнання для діагностики рухомого складу. Третій компонент, який реалізується виключно за грантовою складовою - це розширення контактної мережі. Тобто, будівництво тролейбусної лінії. Ми розглядали два основних варіанти по будівництву лінії - Мальованка та індустріальний парк, тобто по Київському шосе, в район аеропорту. На сьогоднішній момент у проекті ми зазначаємо, що це тролейбусна лінія в мікрорайон Мальованки, яка реалізовується двома шляхами. Перший - це продовження лінії від вулиці Чуднівської, другий - через вулицю Троянівську. Від центральної частини міста, яка закінчується у районі фабрики «Крок». Цей проект більш обрахований, тому що є існуючий пасажиропотік, що ж до індустріального парку, то потенційно він може більш привабливим і затребуваним, але на сьогоднішній момент у нього менший рівень обґрунтування», - розповідає Дмитро Ткачук.

Разом із тим Дмитро Ткачук додає: так, як тролейбусну лінію будуватимуть на третьому етапі впровадження проекту, то стверджувати, що вона буде на Мальованці, а не по Київському шосе поки зарано.

Зрештою, питання щодо доцільності отримання кредиту від ЄБРР, а з ним і гранту в розмірі 2 млн євро, винесли на розгляд позачергового засідання виконкому. Чому це питання потребує термінового вирішення, членам виконкому пояснює мер міста Сергій Сухомлин.

«Три чи чотири міста вже в цьому проекті, і місто Житомир останнє, яке зможе взяти цей кредит, бо вже закривається фінансування по цьому проекту. Чому нам зараз потрібно прийняти це рішення, щоб комітет розглянув можливість надання гранту Житомиру, після цього рішення ми можемо подавати на Мінфін для отримання згоди і на Антимонопольний комітет, щоб запаралелити ці процеси, і потім не чекати ці погодження. Якщо все буде по графіку, то наприкінці цього року, або на початку січня може відбутися перший етап тендеру по закупівлі цих тролейбусів», - роз’яснює Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

В результаті, члени виконкому одноголосно підтримали «Проект модернізації громадського тролейбусного парку» в Житомирі.

Нагадаємо, проект рішення висновку щодо доцільності залучення кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку для реалізації інвестиційного проекту «Проект модернізації громадського тролейбусного парку м. Житомир» на сайті міської ради опублікували 8 жовтня.

Як повідомляв Житомир.info, 13 жовтня 2017 року мер Сергій Сухомлин, перший заступник начальника Житомирського ТТУ Олег Таможський та представниця ЄБРР Марина Петров підписали тристоронню угоду «Про підготовку кредитного фінансування», яка передбачає строки погашення кредиту до 13 років включно з трирічною відстрочкою погашення основної суми. В березні 2018 року на сайті ЄБРР було опубліковане повідомлення про відповідну закупівлю. На брифінгу 12 червня цього року мер говорив, що в липні очікують оголошення тендеру Європейського банку реконструкції розвитку на закупівлю не менше 40 нових тролейбусів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Ткачук Сухомлин кредит проект тролейбуси  
Матеріали по темі