Суспільство

На деяких приміських маршрутах Житомира вартість проїзду зросла на 30%, інші взагалі не підвищували цін, – Роман Крисюк

17 October 2018, 17:07

На зупинках громадського транспорту та у соцмережі житомиряни і жителі передмістя продовжують обговорювати підвищення вартості проїзду на деяких приміських маршрутах, яке відбулося останніми днями.

Так, скажімо, одна поїздка з Житомира до Зарічан з 15 жовтня коштує 8 грн, а доти було 7 грн. Оголошення про зростання цін на проїзд розклеєні і в інших приміських маршрутках.

Фото з соцмережі

У коментарі Житомир.info начальник управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської облдержадміністрації Роман Крисюк зазначив, що ціна проїзду встановлюється на основі вартості одного пасажиро-кілометра. Відповідно до розрахунків, наданих приміськими перевізниками, один пасажиро-кілометр нині коштує 63-75 коп.

«На сьогоднішній день вартість проїзду встановлюється за один пасажиро-кілометр, і, в залежності від того, на якій системі оподаткування працює перевізник, вартість різниться від 10% до 15-20%. Адже, якщо перевізник на загальній системі оподаткування, то автоматично у нього вартість проїзду буде вищою на 20%, ніж у автоперевізника, який працює на спрощеній системі оподаткування. Можу сказати, що вартість одного пасажиро-кілометра, за тими розрахунками, які надали перевізники, становить від 63 коп. до 75 коп. Перевізники міських маршрутів ПДВ не сплачують, а на приміському сплачують, тож 20% автоматично накручується на вартість проїзду», – пояснив Роман Крисюк.

Він також зазначив, що в управління почали звертатися люди, невдоволені зростанням цін на проїзд. На деяких маршрутах одна поїздка подорожчала менш як на 10%, на інших – зросла одразу на 30%.

«Перевізники не узгоджували з нами дату підвищення цін. Але нам відомо, і люди дзвонять, що на окремих приміських маршрутах здорожчав проїзд. Наприклад, на маршрутах, які обслуговує ТОВ «ЗАЛІЗНИЙ ПЕГАС», вартість підвищилась на 9,6%: один пасажиро-кілометр на маршрутах коштував 58 коп., а тепер – 63 коп. А, скажімо, на окремих маршрутах ТОВ «САВ-ТРАНС» вартість проїзду зросла на 25%, на деяких навіть на 30%. Але до цього вартість одного пасажиро-кілометра у них становила 49 коп., такого тарифу в області вже ніде не було. Однак, зазначу, що у Житомирському районі не всі перевізники підняли вартість проїзду, наприклад, ПП «ШЕРІФФ» не підвищувало цін на своїх маршрутах», – повідав Роман Крисюк.

За його словами, вартість пасажиро-кілометра на Житомирщині – одна з найнижчих з-поміж інших областей.

«Ми телефонували в сусідні області, тож у деяких регіонах вартість одного пасажиро-кілометра на сьогодні складає і 85 коп. і 1 грн, і 1,12 грн. Скажімо, Харківська область у нас сьогодні працює вже по 1,12 грн. Ми проводили аналіз і минулого разу, і наша область мала найнижчий показник щодо встановленої вартості одного пасажиро-кілометра», – зазначив начальник управління дорожнього будівництва та інфраструктури ОДА.

Нагадаємо, у соцмережі житомиряни та жителі передмістя обговорюють підвищення вартості проїзду на деяких приміських маршрутах, зокрема на № 126 (Тетерівка – Клітчин) та № 104 (Станишівська ЖРЛ – Іванівка). 9 жовтня 2018 року перевізників запросили в ОДА, щоб обговорити складові вартості проїзду для пасажирів та витрати на здійснення перевезення.

Як повідомляв Житомир.info, Житомир з населеними пунктами району з’єднують 57 приміських автобусних маршрутів, на яких працюють приватні перевізники. Хто обслуговує приміські маршрути та скільки договорів з перевізниками вже розірвали, читайте тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: маршрутка ціна проїзд перевізник  
Матеріали по темі