Суспільство

Кому і скільки платить місцева влада за перевезення пільговиків у Житомирській області

30 October 2018, 13:29

Тема перевезення громадян пільгових категорій є актуальною останні кілька років, після того, як місцеві органи влади перестали отримувати з державного бюджету субвенцію для компенсації за перевезення пільговиків.

В січні 2016 року тодішній голова ОДА Сергій Машковський говорив, що в області проживає 360 тисяч громадян пільгових категорій, які мають право на безкоштовний проїзд, але в державному бюджеті не передбачена субвенція на компенсацію за перевезення пільговиків.

Посилаючись на децентралізацію та збільшення надходжень до місцевих бюджетів, урядовці пропонували місцевим органам влади самим вирішувати це питання.

«Місцеві бюджети, завдячуючи урядовій децентралізаційній реформі, зросли вдвічі – з 146,6 млрд грн у 2016 році до 231 млрд грн у 2018-му. Тому аргументи про брак коштів на монетизацію пільг на проїзд Урядом не сприйматимуться», - зауважували в Кабміні, затверджуючи Порядок монетизації пільг на проїзд в березні 2018 року.

До 1 червня поточного року обласні державні адміністрації мали затвердити розміри щомісячних виплат пільговикам, а органи місцевого самоврядування повинні були вирішити: давати гроші людям на проїзд на руки чи залишити все як є зараз. Але станом на 11 червня в Житомирській області жоден з органів місцевого самоврядування не прийняв рішення про монетизацію і розрахунки за перевезення пільговиків мали проводитися на договірних умовах з перевізниками.

За інформацією Житомирської облдержадміністрації, області в 2018 році для компенсації за перевезення пільгових всіх категорій треба мінімум 150 млн грн, а в місцевих бюджетах станом на 15 червня передбачено на це 24 млн грн.

Як виходили з ситуації місцеві органи влади у 2018 році, з ким і на які суми укладали договори, які категорії пільговиків користувалися правом безоплатного проїзду Житомир.info проаналізував по деяким угодам з перевізниками, які були оприлюднені на порталі ProZorro.

Овруцька міська рада 19 лютого уклала договір з ПАТ «Овруцьке автотранспортне підприємство 11847» на перевезення пільговиків за 100 тис. грн, 21 березня вартість відшкодування збільшили на 195 тис. грн, тобто за перевезення до 31 грудня 2018 року пільгових категорій громадян Овруцької ОТГ автотранспортне підприємство має отримати 295 тис. грн.

17 травня Овруцька міська рада уклала ще одну угоду з «Овруцьким АТП 11847» на 199 тис. грн про перевезення пільговиків з 15 травня по 31 грудня. Згідно угоди перевізник має щомісяця до 1 числа передавати талони старостинським округам для видачі пільговикам: 4 талони пільговим категоріям громадян, які проживають в м. Овруч (2 маршрути в обидві сторони) для проїзду по території Овруцького району згідно маршрутів АТП-11847, 8 талонів по маршруту Овруч-Корчівка; 4 талони пільговим категоріям громадян, які проживають в сільській місцевості (2 маршрути в обидві сторони) для проїзду до м. Овруч та в зворотньому напрямку; дітям з багатодітних сімей - 8 талонів згідно маршрутів АТП-11847.

11 липня з АТП Овруцька міськрада уклала третю угоду з АТП на 199 тис. грн про перевезення пільговиків з 11 липня по 31 грудня, де до зазначених в травневій угоді пільгових талонів додалися: 4 талони учасникам бойових дій, які проживають на території Овруцької міської ради по маршруту «Овруч-Житомир», 4 талони приміського сполучення жителям с. Лукішки.

13 вересня міська рада підписала чергову угоду з АТП на суму 190 тис. грн, яка діятиме до кінця 2018 року, початок дії угоди не вказаний.

Відповідно до казначейських платежів Овруцька міська рада вже заплатила АТП 876 тис. 748,11 грн.

ПАТ «Овруцьке автотранспортне підприємство 11847» було створене в 1995 році, тоді його засновниками були: регіональне відділення Фонду державного майна України по Житомирській області та житель Коростеня Максименко Іван Степанович (кінцевий бенефіціарний власник), керував ПАТ Мошківський Володимир Олександрович. В травні 2018 року Овруцька міська рада уклала з перевізником додаткову угоду у зв’язку з зміною назви при проведенні реорганізації публічного акціонерного товариства: тепер це ТДВ «Овруцьке АТП-11847». Кінцевий бенефіціарій та керівник підприємства залишилися незмінним., а до засновників додалося ТОВ «Автосвіт ЛТД», яким керує то же Максименко Іван Степанович, а засновник та власник – Тимощук Антоніна Макарівна з Коростеня.

Словечанська сільська рада Овруцького району в лютому уклала договір з ПАТ «Овруцьке автотранспортне підприємство 11847», яке за 100 тис. грн з 5 лютого по 31 грудня має перевозити пільгові категорії населення. Скільки коштує одна поїздка та які саме категорії пільговиків їздять безкоштовно – невідомо, бо сам договір на порталі публічних закупівель не опублікований. Станом на 30 жовтня за перевезення пільгових категорій громадян сільрада перерахувала 107 тис. 953,81 грн.

Новогуйвинська селищна рада Житомирського району відшкодовує проїзд пільговиків з 26 березня по 31 грудня ТОВ «Сав-Транс» на приміському маршруті №115 «Житомир-Озерне», вказана сума – 300 тис. грн. У договорі зазначається, що перевізник зобов’язується інформувати пасажирів «про перелік осіб, які мають право на пільговий проїзд». З цим же перевізником 3 вересня уклали ще одну угоду на 80 тис. грн, яка почала діяти з 1 вересня. ТОВ «Сав-Транс» вже отримало від селищної ради 379 тис. 918,9 грн.

Минулого року на території селищної ради, до складу якої входять три селища – Новогуйвинське, Озерне та Гуйва, проживало близько 3 тисяч осіб пільгових категорій.

ТОВ «Сав-Транс» зареєстроване в Житомирі, керує ним Місюра Дмитро Леонідович, засновники та власники підприємства – доньки перевізника Аркадія Савіцького: Савіцька Аліна Аркадіївна та Грищук Вікторія Аркадіївна. Станом на початок 2017 року ТОВ «Савранв» обслуговувало 17 приміських маршрутів17 приміських маршрутів17 приміських маршрутів. У 2014 році Савіцького Аркадія Альфредовича в Житомирській ОДА нагороджували як керівника ТОВ «Сав-Транс» з нагоди Дня автомобіліста. ФОП Савіцький А. А., тобто сам Аркадій Альфредович, обслуговує ще 7 приміських маршрутів, а його брат Євгеній (ФОП Савіцький Є. А.) – один маршрут.

Станишівська сільська рада Житомирського району на 2018 рік уклала сім угод з перевізниками, які мають возити пільговиків, на загальну суму 2 млн 374 тис. 936,8 грн.

26 лютого був оприлюднений договір з перевізником ФОП Воробйова Н.П., по якому за перевезення пільговиків впродовж 2018 року заплатять134 тис. 284 грн. Договір був підписаний 25 січня і стосується приміських маршрутів «Н.Березина-Станишівка» та «Станишівка-Глибочиця». В ньому також зазначається, що перевізник інформує пасажирів «про перелік осіб, які мають право на пільговий проїзд».

Ще один договір був укладений з ФОП Воробйов О.Ф., який з 1 січня по 31 грудня має забезпечувати перевезення пільговиків на приміському маршруті «Глибочиця-Станишівка». За це сільська рада планує заплатити 133 тис. 785,60 грн і вже перерахувала 60 тис. 473 грн.

Ще 336 тис. 336 грн заплатять Горнишу Миколі Олександровичу, який має возити громадян пільгових категорій на приміському маршруті «Житомир-Лука-Житомир».

З Добровінським Олегом Вікторовичем Станишівська сільська рада підписала дві угоди на послуги з перевезення громадян пільгових категорій у поточному році: за 85 тис. 280 грн на маршруті №23 «с.Лісове-Комбінат силікатних виробів» в с. Слобода-Селець ; за 291 тис. 928 грн перевізник має возити пільговиків за маршрутом «Житомир-Зарічани».

Крім того, дві угоди були укладені з братами-перевізниками Савіцькими: Євгеній Альфредович за 291 тис. 928 грн має забезпечувати безоплатний проїзд пільговиків за маршрутом «Житомир-Зарічани», а Аркадій Альфредович за 1 млн 105 тис. 395,20 грн повинен возити пільговиків Станишівської сільради на п’яти маршрутах.

pereviz

У 2017 році на компенсацію пільгового проїзду майже 3 тисяч пільговиків Станишівська сільська рада передбачала в бюджеті 1,9 млн грн. Загальний бюджет сільради з урахуванням трансферів становив минулого року майже 70 млн грн.

Василівська сільська рада Житомирського району заплатить за проїзд пільговиків 150 тис. грн. 2 квітня оприлюднена угоду з перевізником Ільчишиним Ярославом Володимировичем, який за 100 тис. грн з 2 квітня по 31 грудня має возити пільговиків на маршруті «Житомир-Василівка» із заїздом у Болярку та «Житомир-Заможне» через Рудівку. Зазначено, що перевізник «інформує пасажирів у транспортних засобах про перелік осіб, які мають право на пільговий проїзд за рахунок місцевого бюджету, згідно виданих талонів». 11 вересня Василівська сільрада підписала додаткову угоду з цим же перевізником, збільшивши суму відшкодування за проїзд пільговиків на 50 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2018 року заступник голови облдержадміністрації Олексій Ясюнецький наголошував, що всі органи місцевого самоврядування Житомирщини мають дотримуватись закону і забезпечити компенсацію коштів пільговим категоріям населення або ж передбачити відповідні видатки на компенсацію перевізникам. За інформацією начальника управління дорожнього будівництва та інфраструктури ОДА Романа Крисюка, станом на 18 червня 4 міста обласного значення, 19 районів та 25 ОТГ передбачили майже 20 млн грн на виплату відшкодувань, всі інші громади та райони області мали під час під час найближчих сесій визначати форму процесу відшкодування перевізникам або жителям. У Житомирі це питання збиралися вирішити за допомогою «Картки житомирянина»: станом на 20 вересня від пільговиків вже надійшло близько 30 тисяч заяв на отримання картки, видачу яких планували почати в жовтні, але виникли технічні складнощі.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перевізник компенсація пільга пільговик автобус  
Матеріали по темі