Здоров'я

У міськраді розповіли про результати впровадження медичної реформи у Житомирі

6 November 2018, 14:21

У міськраді розповіли, як впроваджується медична реформа у Житомирі, а саме, як реформується первинна ланка медицини - поліклініки та амбулаторії, і коли ж чекати змін у вторинній ланці - лікарнях.

За словами начальника міського управління охорони здоров’я Марії Місюрової, первинна ланка забезпечена і матеріально-технічною базою, і лікарями, а опісля отримання фінансування по договору з Національною службою здоров’я України, вирішене питання і з заробітними платами працівникам.

«Були відкриті нові амбулаторії, було створене комунальне, некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги», на 100% комп’ютеризований весь заклад. Він налічує більше 600 працівників, з яких 190 лікарів. Вже заключено 171 тисяча декларацій. Також ми вже отримали нове фінансування по договору з Національною службою здоров’я України і вже є різниця між фондом заробітної плати. Наприклад, у вересні фонд заробітної плати складав близько 4 млн. грн, на сьогоднішній момент - це 6,5 млн грн», - розповідає начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради Марія Місюрова.

Щоб отримати такий результат, управління почало працювати з 2016 року, - каже Марія Місюрова. Тому, аби ефективно реформувати вторинну ланку до 2020 року, потрібно починати вже зараз.


«Реформа вступає у дію і у нас залишається 2019 рік, коли ми будемо отримувати медичну субвенцію. Як відомо, кілька років поспіль у нас є недостатність по заробітній платі. До кінця року у нас залишається 17,3 млн грн по заробітній платі на вторинній ланці: стаціонари, лікарні, вузькі спеціалісти в поліклініках. 20 млн грн вже виділено з міського бюджету. У нас на меті у 2019 році стати комунальними некомерційними підприємствами: ЦМЛ №1, ЦМЛ№2, дитяча міська лікарня, стоматологічна служба. Тоді вони зможуть підписати договір з Національною службою здоров’я України і отримати кошти з державного бюджету», - каже начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради.

Разом із тим, Марія Місюрова зауважує: зміни вплинуть також і на сервіс надання пацієнтам медичних послуг на «вторинці».

«Програма починає діяти з 1 липня 2019 року. А саме програма «безкоштовна діагностика». Усім відомо, що сьогодні діє система виживання і коли ви приходите у поліклініки є так звані - благодійні внески. Тому на сьогоднішній момент анонсується, що держава буде гарантувати безкоштовний пакет обстежень у вузьких спеціалістів: кардіолог, невролог, ревматолог, дерматовенеролог, а також рентгенологічне обстеження, УЗД, мамографія, ластографія і т.ін. Це буде регламентовано і ми чітко будемо знати, що це безкоштовно, але за деякі аналізи все ж потрібно буде заплатити, але це теж буде регламентовано», - роз’яснює Марія Місюрова.

Таким чином, від реалізації медичної реформи пацієнти отримуватимуть безоплатну медичну допомогу на первинній ланці та гарантовану безоплатну діагностику на вторинній ланці, - підсумувала начальник міського управління охорони здоров’я.

Нагадаємо, мер Житомира показав механізм нарахування зарплат медикам: лікар може заробити до 20 тис. грн, медсестра – до 11 тис.

Як повідомляв Житомир.info, 1 листопада 2018 в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун в Житомирі розповіла, що лікарів, усі пацієнти яких отримали необхідні щеплення, будуть преміювати, а керівник КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради Іван Дідик розповів про значне підвищення зарплат після медреформи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: УОЗ Місюрова медична реформа  
Матеріали по темі