Інтерв'ю

Олег Бічук про роботу в КП «Міськсвітло»: Поставлені цілі досягнуті, можу зробити для Житомира більше

9 December 2018, 11:41

Олег Бічук очолив комунальне підприємство «Міськсвітло» Житомирської міської ради в липні 2016 року, з ним уклали контракт на рік, який потім продовжували двічі: в червні 2017 року – до 9 липня 2018 року, в червні цього року – до 10 липня 2019 року. Але 4 грудня 2018 року з’явилося розпорядження мера про звільнення директора КП «Міськсвітло» за угодою сторін. Чому керівник «Міськсвітла» звільнився до закінчення контракту та чим робота цього комунального підприємства відрізняється від інших – про це Олег Бічук розповів в інтерв’ю Житомир.info.

- За що в Житомирі відповідає «Міськсвітло»?

- Це зовнішнє освітлення нашого міста, а також світлофори і дорожні знаки. Колись за це відповідало СМЕО, але його немає і відповідальність розділили:світлофори і дорожні знаки – «Міськсвітлу», а турнікети і дорожню розмітку – ЖУАШ. Але основний напрямок роботи підприємства – експлуатація мереж зовнішнього освітлення: вулиці, провулки, ліхтарі, ілюмінація. Мене називали «самою світлою людиною міста Житомира» (сміється), я навіть сам деколи так представлявся.

- Чому прийшли в «Міськсвітло»?

- Якщо взяти мою кар’єру, то вона пов’язана з житлово-комунальною сферою. До цього я працював заступником начальника управління житлового господарства. Я народився у Львові, але Житомир став моїм рідним містом, бо тут зустрів свою майбутню дружину-житомирянку, з якою створили сім'ю і виховуємо трьох дітей. Я часто порівнював міське середовище Львова і Житомира, і мені дуже хотілося, щоб Житомир змінювався на краще, ставав більш комфортним для життя, більш безпечним, з сучасними парками і скверами, кращим благоустроєм.

- Які завдання ставили перед вами?

- Я мав співбесіду з міським головою перед призначенням. Пам'ятаю, Сергій Сухомлин тоді запитав: щоб ти зробив для міста в першу чергу?. Я відповів, що почати треба з безпеки на вулицях – потрібне освітлення в нічний час, потім поступово створювати комфортне середовище для жителів міста: пішохідні простори, парки і сквери, транспорт, благоустрій тощо. Адже Житомир має величезний потенціал: маємо багато зелені, великі парки, прекрасну річку з краєвидами, яким Львів може лише позаздрити. Тож ми поставили перед собою план – довести нічне освітлення міста до 100% і наполегливо працювали над цим. В першу чергу хотів би подякувати колективу за його підтримку. Як керівник я не дуже суворий, але віддаюся роботі, і вимагаю цього від підлеглих. Були нічні об’їзди міста, кожні три дні ми об’їжджали вулиці і провулки, я особисто перевіряв кожну лампочку – чому вона не світить, все розпитував, тому що для мене це було нове. За 2,5 роки ми в місті дуже багато зробили: поміняли 5 тисяч ліхтарів на світлодіодні, з’явилися світлодіодні знаки, особливо на нерегульованих пішохідних переходах по вулиці Чуднівській, на майдані Соборному. І почали ми свою роботу по освітленню з периферії – вулиця Короленка, Корбутівка.

- Тобто не з центру, як завжди починають щось робити?

- Ні. Робили там, де взагалі світла не було, і люди були вдячні, вони цього не очікували. Центр і так непогано освічується.

- Від заміни п’яти тисяч ламп яка економія?

- У 2018 році ми вийшли практично на мільйон гривень економії. За освітлення у минулому році заплатили 10 мільйонів гривень.

- Ілюмінація, яка висить в центрі і майже не світиться, це теж «Міськсвітла»?

- Вона в нас на обслуговуванні, але, на жаль, не наша: замовником є управління комунального господарства, а ми як підрядна організація – комунальне підприємство, яке працює на благо міста, але за кошти міста. А ця ілюмінація робилася в 2016 році, ми були представниками в суді, який зараз завершений, і вони (підрядники) мають це все відновити. Зараз ми ілюмінацію в центральній частині міста відключили, щоб включити її вже на свята.

- Ваше призначення – це була квота ВО «Свобода», домовленості були?

- Я з 2002 року працюю в сфері ЖКГ, був керівником керуючої компанії «Коменерго», працював на керівних посадах в управлінні ЖКГ міста. І для мене було трохи дивно, коли вийшла стаття на Житомир.info з акцентом на те, що призначили «свободівця». Так, я свободівець і пишаюся цим, але я йшов у «Міськсвітло» передусім як професіонал, бо бачив, що можна змінити ситуацію на краще, наскільки це можливо силами одного комунального підприємства. Звичайно, я мав розмову із своїм партійним керівництвом. Наші думки на розвиток міста повністю співпадали. Була співпраця і підтримка з боку наших депутатів у міській раді та депутатського корпусу загалом, без чого не вдалося б реалізувати будь-які плани.

- Яка причина звільнення?

- Вважаю, що достатньо попрацював в «Міськсвітлі», ті цілі, які стояли перед КП у 2016 році, фактично досягнуті.Житомир за два роки отримав освітлення вулиць, провулків, які до того часу ніколи не були освітлені. Ми підвищили безпеку в нічний час. Багато зроблено для безпеки пішоходів. Ми розпочали масштабну заміну освітлювальних приладів на енергозберігаючі. Житомир зараз випереджаэ в цьому інші міста, той же Львів чи Київ. Звичайно, є ще над чим працювати, але це робитимуть вже мої наступники. Відчуваю, що можу зробити для міста більше.

- Яка зараз ситуація з освітленням підвісного мосту в парку?

- Зараз – супер, працює краще, ніж раніше. Ми його відновлювали через підрядну організацію, але за рахунок коштів нашого підприємства, по поточному ремонту. Ми зробили там три системи захисту: зараз є договір з пультовою охороною і в разі чого спрацьовує на пульт і на нас, там стоять сирени і вони спрацьовують. До речі, була спроба крадіжки буквально позаминулого тижня, але вони лише зламали перший ящик. Ці ящики ми позакривали в такі решітки, і коли ламали решітку – зачепили ящик, а там стоять контролери і система спрацювала, пультова охорона виїхала, але крадії втекли кудись в ліс.

- Розкажіть про історію зі світлофорами, де крали контролери, а потім виявилося, що це працівник комунального підприємства.

- Ніхто б його не виявив, якби ми самі не провели роботу. Він два місяці у нас працював, а викрадали ще до цього. Крали старі ДКМ, контролери ще 80-х років, де є дорогоцінні метали, бо в нових контролерах цього немає. Крадіжки були на протязі року і ми коли з людиною співбесіду проводили, то він назвався біженцем і він реально спеціаліст. А виявили по тому, що під час його зміни пропали ключі від ящика, де контролер, і якраз після його зміни один ДКМ обікрали. Ми зрозуміли це і вже разом з поліцією тоді за ним спостерігали і впіймали. Після цього крадіжок більше не було.

- «Зелену хвилю» теж робить «Міськсвітло»?

- Так, вона зараз є на чотирьох вулицях – Східна, Івана Мазепи, Перемоги і Покровська, але треба їхати зі швидкістю не більше 40 км/год.

- Чим КП «Міськсвітло» відрізняється від інших комунальних підприємств міської ради?

- Це єдине підприємство, у якого є власне свято, воно 1 листопада – це день заснування підприємства, в цьому році йому виповнилося 55 років. Це колективне свято, а сьогодні на підприємстві працює 65 людей – це не мало. О, ще забув розказати про важливу річ, яка була зроблена за моєї каденції – аварійно-диспетчерська група, яка миттєво реагує в аварійних ситуаціях. Наприклад, коли лягла опора на Покровській, Так, вона ТТУшна, але там висить наш світильник.То «Міськсвітло» відреагувало першим – ми приїхали і його швидко зняли, бо якщо такі випадки десь трапляються і швидко не зреагувати, то світильника можна більше не побачити.

- Що будете згадувати після звільнення, що найбільше запам’яталося за 2,5 роки роботи?

- Колектив і місце розташування – Набережна під скелями. Я коли прийшов, то ми почали наводити лад на нашій базі,зробили навіси, щоб техніка, а її там багато, рівненько стояла. Світильники, які нам пропонували, ми на якийсь період вивішували там, щоб подивитися і перевірити. На базі робили демонстрацію, тому вона зараз освітлена і там тепер досить гарно, вид на річку чудовий. Гарне враження про колектив, якому дуже вдячний за спільну роботу.

Житомир.info

Фото з Facebook Олега Бічука

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Бічук Міськсвітло 
Матеріали по темі