Влада

Влада відповіла обуреним роботою «лотерей» житомирянам: не маємо важелів впливу

28 December 2018, 17:34

Органи місцевого самоврядування в Житомирі не наділені повноваженнями, щоб припинити діяльність «лотерей».

Про це йдеться у відповіді заступника міського голови Житомира з питань діяльності виконавчих органів ради Світлани Ольшанської на петицію житомирянина Богдана Члека, яка 13 грудня набрала 254 голоси при необхідній кількості 250.

«По всьому Житомиру розплодилися гральні заклади, які маскуються під державну лотерею. Ці заклади збирають близько себе не дуже врівноважених і культурних людей (в основному компанії молодих людей 20-30 років), деякі їх називають "група здоров'я". Влада дотримується правила "не бачу, не чую, мовчу". Я думаю, багато хто підтримає цю петицію, і ці "шабашки" прикриють, так як діяльність даних закладів в Україні заборонена», - писав у зверненні житомирянин.

«Доводимо до Вашого відома, що (…) до суб’єктів господарювання, які організовують і проводять на території України азартні ігри, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі вісім тисяч мінімальних заробітних плат з конфіскацією грального обладнання, а прибуток (дохід) від проведення такої азартної гри підлягає перерахуванню до Державного бюджету України. Застосування зазначених санкцій здійснюється виключно за рішенням суду з ініціативи органів поліції та / або органів Державної фіскальної служби», - йдеться в першій частині відповіді.

Резюме житомирської влади невтішне:

«Таким чином інформуємо, що на сьогодні органи місцевого самоврядування, їх посадові особи та виконавчі органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями, які б надавали можливість припинити діяльність закладів у сфері розповсюдження лотерей. У разі внесення змін до Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» у частині надання органам місцевого самоврядування повноважень стосовно боротьби з нелегальним гральним бізнесом органи місцевого самоврядування матимуть більш дієві важелі впливу щодо вирішення проблеми, порушеної у Вашій петиції».

Повний текст відповіді можна прочитати тут.

Нагадаємо, у березні 2018-го через скарги житомирян Сергій Сухомлин розпорядився створити робочу групу, яка вивчить роботу лотерейних закладів, а поліція перевірила десяток «лотерей» по вулицях Київській, Великій Бердичівській, Небесної Сотні та в районі Сінного ринку, які працювали після 22 години попри заборону.

Як повідомляв Житомир.info, у 2017-му житомирські «лотерейні» заклади судилися з райрадами міста за 170 гривень штрафу, накладеного за порушення режиму роботи: «Національна лотерея» на Київській , «Лото маркет» та «Золота підкова» по Великій Бердичівській. Того року за пропозицією мера Житомира закладам, що здійснюють діяльність з розповсюдження лотереї, встановили режим роботи з 8-00 до 22-00 години.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лотерея гральний клуб гральний заклад  
Матеріали по темі