Влада

Житомирський апеляційний суд пояснив, чому звільнили з-під варти в залі суду нікопольського кілера

4 January 2019, 11:33

Інформація про дії суддів Житомирського апеляційного суду у справі щодо нікопольського кілера Яна Яцишина, розповсюджена начальником Головного управління Національної поліції України в Житомирській області В’ячеславом Печененком, є неправдивою.

Про це йдеться в електронному листі голови Житомирського апеляційного суду Юрія Жизнєвського, надісланого на адресу Житомир.info 4 січня.

Друкуємо витримки з цього листа.

«29 грудня 2018 року начальник Головного управління Національної поліції України в Житомирській області В’ячеслав Печененко (…) без будь-яких підстав виклав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook, м’яко кажучи, неправдиву інформацію щодо дій суддів Житомирського апеляційного суду, чим увів в оману громадськість та штучно спровокував масове обурення і погрози на адресу суддів(…). А тепер Житомирський апеляційний суд хоче повідомити громадянам, що ж відбулося насправді.

22 грудня 2018 року до Житомирського апеляційного суду надійшла апеляційна скарга прокурора на ухвалу слідчого судді Корольовського районного суду міста Житомира від 21.12.2018 щодо обрання підозрюваному Янові Яцишину запобіжного заходу. Розгляд апеляції був призначений у строк, передбачений Кримінальним процесуальним кодексом України.

У ході судового засідання, яке відбулося 27 грудня 2018 року, судом було встановлено, що підозрюваний з 22 грудня 2018 року, тобто понад шість діб, незаконно утримувався під вартою працівниками поліції й був позбавлений права на захист. У зв’язку з цим суд, на виконання вимог закону, звільнив Яцишина з-під варти в залі судового засідання. Це не було рішенням по суті за апеляційною скаргою прокурора, оскільки на даний час судовий розгляд у цьому кримінальному провадженні продовжується», - йдеться в листі голови апеляційного суду.

«Відповідно до статті 29 Конституції України, ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом. На сьогодні за незаконне тримання під вартою й перевищення влади працівниками правоохоронного органу щодо працівників поліції Головного управління Національної поліції України в Житомирській області відкрито кримінальне провадження й проводиться досудове слідство», - інформує Юрій Жизнєвський.

Нагадаємо, 28 грудня 2018 року керівник головного управління Нацполіції в Житомирській області Вячеслав Печененко у соцмережі заявив про те, що ухвала суду звела нанівець масштабну роботу житомирської поліції з ліквідації дніпровського бандитського угрупування: його лідера, 44-річного нікопольського кілера Яна Яцишина звільнили з-під варти просто у залі Апеляційного суду під заставу в півмільйона гривень.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2018 року Корольовський районний суд м. Житомира залишив Яна Яцишина під вартою з правом внесення застави у розмірі майже 141 тис. грн.

22 липня 2018 року біля села Оліївка Житомирського району невідомі особи обстріляли автомобіль, вогнепальне поранення отримала пасажирка автомобіля, 46-річна киянка. За вказаним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 15 (Замах на вчинення злочину) та ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Було встановлено,що підозрювані в цих злочинах – мешканці Дніпропетровської області і належать до однієї з найбільших злочинних організацій, що діють на території України. Один із членів банди – 32-річний житель м. Нікополь, який виконував роль кілера, проживав у розважальному комплексі на території Житомирського району і був там затриманий. Ухвалою суду йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але з можливістю внесення застави у розмірі 140 тисяч гривень. 27 липня, після внесення вказаної суми, чоловік був звільнений з-під варти. Однак поліцейські затримали його знову – за підозрою у вчиненні замаху на умисне вбивство.

Лист за підписом голови Апеляційного суду Юрія Жизнєвського:

8b70befdad6cff531c13ac31b24cd716


Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд кілер Яцишин банда вбивство  
Матеріали по темі