Здоров'я

Чи може в Житомирі лікар підписати декларацій з пацієнтами понад норму та скільки отримуватиме коштів

15 January 2019, 16:22

Уряд затвердив базовий тариф Національної служби здоров’я України на оплату послуг первинної медичної допомоги на 2019 рік. А саме, за одного пацієнта лікарі отримуватимуть 370 грн/рік. Оптимальна кількість пацієнтів на одного терапевта складає 2 тисячі, сімейного лікаря – 1800, педіатра – 900. Нині, лікарі можуть збільшувати кількість декларантів без додаткових звернень та обґрунтувань до Нацслужби здоров’я. Втім, у такому разі будуть застосовуватися понижувальні коефіцієнти, які передбачають за кожні 10% перевищення оптимальної кількості пацієнтів лікарями, меншу оплату за них.

Задля чого вводяться зміни, що ними передбачено та чи вплинуть нововведення на якість надання послуг пацієнтам «первинки», за детальними роз’ясненнями Житомир.info звернулось до керівника КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міськради - Івана Дідика. За словами останнього: таким чином врегульовується механізм заключення декларацій, зменшується ризик погоні лікарів за кількістю пацієнтів, акцентуючи їхню увагу на якості надання послуг.


«Є оптимальна кількість пацієнтів, яких має обслуговувати сімейний лікар - 1800 пацієнтів, лікар педіатр - 900 пацієнтів, лікар терапевт - 2000 пацієнтів. Національною службою здоров’я врегульований механізм заключення декларацій понад цю кількість. Якщо раніше, коли була необхідність у конкретного лікаря, з приводу конкретних причин збільшити кількість пацієнтів, які обслуговуються, то мав бути лист до Національної служби здоров’я з обґрунтуванням того, для чого це потрібно зробити. Тому, що ми маємо не забувати про якість медичної допомоги для пацієнтів. Зараз змінами до порядку врегульований механізм збільшення кількості пацієнтів, яких може обслуговувати лікар, який надає первинну медичну допомогу. В залежності від кількості пацієнтів відбувається зменшення коефіцієнту. Є коефіцієнти в залежності від вікових груп. Якщо ми говоримо про збільшення пацієнтів, наприклад більше 110%, умовно кажучи, від оптимальної кількості, тоді буде понижаючий коефіцієнт. Тому, що ми маємо в першу чергу орієнтуватися не на кількість пацієнтів, які обслуговує лікар, а саме на якість з якою він працює», - роз’яснює керівник КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міськради Іван Дідик.

Також, керівник «Центру первинної медико-санітарної допомоги» розповідає: наразі житомирські лікарі вже заключили з людьми майже 200 тисяч угод і поки жоден із лікарів не перевищив оптимальної кількості декларантів. Разом із тим, Іван Дідик вкотре наголошує: лікарі не повинні ставити у пріоритет набрати якомога більшу кількість пацієнтів, а реально оцінювати свої можливості, аби якісно надавати медичні послуги.

«На сьогодні в Житомирі лікарями, які надають первинну медичну допомогу заключено 191 тисяча угод, це складає 71% від кількості населення, яке проживає у місті. Станом на сьогодні 30 лікарів набрали оптимальну кількість декларацій і ще 30 лікарів впритул наблизились до цієї цифри. Загальна кількість лікарів, які працюють у складі нашого центру 195 чоловік. Так, звичайно, є лікарі, на яких попит у пацієнтів більший, це абсолютно нормально і у них буде можливість, у разі необхідності заключити більшу кількість декларацій. Але, у будь-якому випадку, іще раз наголошую про те, що збільшення кількості декларацій не має впливати на якість надання первинної медичної допомоги лікарями пацієнтам», - зазначив Іван Дідик.

Нагадаємо, за даними Національної електронної системи охорони здоров’я «eHealth», в Житомирській області підписали декларації з лікарями вже 837 тис. 236 жителів. До «eHealth» приєдналися 74 медичні заклади та 829 лікарів Житомирщини.

Як повідомляв Житомир.info, 1 листопада 2018 в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун в Житомирі розповіла, що лікарів, усі пацієнти яких отримали необхідні щеплення, будуть преміювати, а керівник КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради Іван Дідик розповів про значне підвищення зарплат після медреформи. 5 листопада на своїй сторінці у Facebook мер Житомира Сергій Сухомлин оприлюднив таблицю та показав механізми нарахування зарплат медикам після медичної реформи. За листопад 2018 року в Житомирі лікарі з максимальною кількістю підписаних декларацій отримали більше 16 тис. грн заробітної плати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Дідик лікар  
Матеріали по темі