Влада

​Школи й технікуми Житомирської області невдовзі забезпечать електронними підручниками

24 January 2019, 10:49

Держава безкоштовно забезпечуватиме учнів і педагогів не тільки паперовими підручниками, а й електронними.

Це закладено в новий «Порядок забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти та педагогічних працівників», який затвердив Кабінет Міністрів під час засідання 23 січня 2019 року, - інформує Урядовий портал.

«У Законі «Про освіту» ми вперше передбачили, що держава гарантує безоплатне забезпечення не лише паперовими, а також електронними підручниками. Тепер Уряд прийняв Порядок, яким визначається конкретний механізм цього. Причому я хочу наголосити, що йдеться і про електронні версії паперових підручників, у форматі pdf, і про електронні підручники та підручники з аудіосупроводом», – пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Доступ до е-підручників, право використання яких придбано державою, учні та вчителі отримуватимуть через Національну освітню електронну платформу. Зараз, за словами Міністра, майже готове ядро платформи, і прийняте рішення стане одним з важливих кроків до наповнення її необхідним контентом.

У Порядок також закладено низку інших важливих змін.

Так, безоплатно підручниками забезпечуватимуть тих, хто отримує повну загальну середню освіту не лише в школах та закладах профосвіти (як це було раніше), а й закладах фахової передвищої та вищої освіти (коледжі та технікуми). Педпрацівники отримуватимуть, окрім підручників, і навчально-методичну літературу.

Запроваджено новий механізм визначення накладу підручників. Він більше прив’язаний до реальних потреб та розраховуватиметься на 5-річний період використання підручника. Зокрема, видання підручників і посібників здійснюватиметься:

  • один раз на 5 років з розрахунку 120% відповідно до потреби;
  • для учнів з особливими освітніми потребами з розрахунку 160% від їх прогнозованої кількості.

Урядовий портал нагадує: у 2019 році МОН змінює процедуру експертизи та конкурсного відбору підручників. Зокрема, оцінювати подані на конкурс матеріали будуть фахові експерти, які попередньо також пройдуть навчання. Експертне оцінювання почалося 21 січня і триватиме до 11 лютого.

На другому етапі, в березні, безпосередній вибір підручників здійснюватимуть учителі.

Нагадаємо, у 2018 році Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО), який був відповідальний за експертизу підручників та їх закупівлю, був реорганізований у зв’язку з порушенням термінів друку підручників.

Як повідомляв Житомир.info, вага шкільного приладдя й підручників для першокласників має бути не більше 2 кг.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підручник школа  
Матеріали по темі